BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,07
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları için çarpıcı tahmin

Bayram öncesi düşüşe geçen altın fiyatları uzmanlara göre bayramdan sonra daha da değer kaybedecek.

Abone ol

Altında bayram öncesi gerçekleşen fiyat hareketleri yatırımcının kafasını karıştırdı. Altın uluslararası piyasalarda son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken bazı uzmanlar altının ilerleyen haftalarda daha da düşebileceğini öngördü.

Amerika'daki borç krizi, Suriye'deki gerginlik ve Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımınını sonlandırılmasına ilişkin takvim muammasına rağmen altın fiyatlarındaki aşağı yönlü trend sürüyor. Altındaki fiyat hareketleri küçük yatırımcının kafasını karıştırırken analistler altında aşağı yönlü seyrin sürebileceğine işaret ediyor.

Altın fiyatlarını değerlendiren Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, "Hindistan'da gerileyen fiziki talep, altın fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. 1.275 dolar ons seviyesinin kırılması durumunda bir kez daha 1.200 dolar seviyelerinin görülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

İçer, ABD'de 1 Ekim'den bu yana devam eden bütçe görüşmeleri konusunda gelen ılımlı açıklamaların, altın fiyatlarının 1.300 dolar seviyesinin altına gerilemesine yol açtığını ifade ederek, devlet kuruluşları tarafından yayınlanması gereken ekonomik verilerin açıklanmadığını belirtti.

YÜKSELSE DE SINIRLI KALACAK

Hükümetin bazı kuruluşlarının kapalı kalması sebebiyle tüketici güven endeksi, perakende satışlar verisi gibi bazı ekonomik indikatörlerin olumsuz etkilenmesinin ve Fed'in tahvil alımlarında azaltmaya gidebileceği yönündeki piyasa beklentilerinin zayıflamasını beklediklerini aktaran İçer, bu durumun altın fiyatlarında kısa vadeli yükselişler görülmesine sebep olabileceğini, ancak bu yükselişlerin sınırlı kalacağını öngördüklerini bildirdi.

İçer, fiziki talep zayıf seyrederken Çin'de 1 Ekim'de başlayan "Ulusal Altın Haftası"nın da fiziki talebi artırmaya yetmediğine dikkati çekerek, "Dünya Altın Konseyi, Hindistan altın ithalatının son çeyrekte 100 tona kadar gerilediğini belirtiyor. Ayrıca ABD'de satılan Altın Para'ya (Amerikan Eagle Coin) olan talep de gözle görülür biçimde gerilemiş durumda" dedi.

Borsa yatırım fonlarının altın varlıklarında son haftada düşüş görülürken, 35 milyar dolar büyüklüğündeki SOFAZ (Azerbaycan Devlet Fonu) gibi bazı müstakil fonların, 2014 yatırım planlarında altın varlıklarını artıracaklarını dile getiren İçer, altının uzun vadede sağlıklı görünümünü henüz yitirmemiş olmasına karşın kısa vadede aşağı yönlü risklerini koruduğunu söyledi.

İçer, Hindistan'da gerileyen fiziki talebin, altın fiyatlarını olumsuz etkileyebileceğini ve Cuma günü Comex vadeli piyasasında tek seferde yapılan 8000 kontrat altın satışıyla 1.275 dolar seviyesinin altına inildiğini belirterek, bu seviyenin altında kalıcı bir seyir görülmesi durumunda 1.200 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydetti.