BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.421,93
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları bu kez Obama'dan destek aldı

Altın fiyatları ABD'de Obama ile cumhuriyetçiler arasındaki çekişmelerden destek alıyor. Altın fiyatları son durum ne? İşte altın fiyatları

Abone ol

Altın, ABD'de Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçiler arasında borç limiti tartışmaları ve hükümetin kapanmasının sürmesi ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşıdı ve son bir haftanın zirvesi yakınında seyrediyor.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,327.96 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:35'te 1,325.51 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,329.11 dolar ile, hükümetin kapanmasının başladğı tarih olan 1 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Obama, Hazine Bakanı Jacob J. Lew'in Kongre'nin 17 Ekim'e kadar borç sınırını artırmayı onaylaması gerektiği uyarısında bulunmasına karşın, cumhuriyetçiler ile müzakere etmeyeceğini tekrarladı. Senato demokratları bu hafta , Kongre'nin her iki meclisinin üçte ikisinin reddetmemesi halinde, Obama'ya borç limitini yükseltme yetkisi veren bir tasarının oylatılmasını planlıyor. ABD'nin en büyük iki kreditörü olan Japonya ve Çin, temerrüt riskine yönelik endişelerini dile getirdi.

Commonwealth Bank of Australia analisti Lachlan Shaw, bilgilendirme notunda, "ABD borç limitinin son tarihine yaklaştıkça altında fiyat volatilitesinin yoğunlaşmasını bekliyoruz," dedi.

Senato Demorakratlarının tümüyle birlikte 6 Cumhuriyetçinin Obama'ya borç limitini artırma yetkisini vermesi durumunda, borç limitinin koşulsuz artırılması tasarısı, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'ne ABD'nin borçlanma limiti dolmadan birkaç gün önce getirilebilir.

SPDR Varlıkları

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün, ikinci gün üst üste değişmedi ve 899.99 ton ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesinde kaldı. Varlıklar, ABD hükümetinin kapandığı 4 Ekim ile biten haftada da düştü ve düşüşünü beşinci haftaya taşıdı.

Morgan Stanley analistleri Peter Richardson ve Joel Crane, raporlarında, Washington'daki kilitlenmenin borç tavanı aşılmadan önce çözüleceğini kaydetti. Aynı raporda, Fed'in yıl sonuna kadar varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı vurgulandı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dün ons başına 1,329.50 dolar ile 1 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, fazla değişmeyerek ons başına 1,325.40 dolarda kaldı. Vadeli kontratlara işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 14 altındaydı.

Piyasaların bir haftalık tatilden sonra yeniden açıldığı Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki spot altın yüzde 1.1 düşerek gram başına 262.50 yuan (ons başına 1,333.16 dolar) ile 27 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Spot gümüş yüzde 0.7 düşerek ons başına 22.215 dolara kadar geriledikten sonra 22.3318 dolara geldi. Fiyatlar dün, yüzde 2.9 sıçrayarak 20 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Platin, iki günlük yükselişinin ardından, fazla değişmeyerek ons başına 1,402.80 dolarda kaldı. Palladyum yüzde 0.2 kazançla ons başına 704.75 dolara çıktı.