BIST 10.952
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.502,80
HABER /  GÜNCEL

JİTEM listesine yayın yasağı kondu

Genelkurmay tarafından Musa Anter dosyasına JİTEM’in personel listesi gönderildi. Yalnızca avukatların inceleyebileceği listeye yayın yasağı konuldu

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Musa Anter davasına bakan mahkemeye İstihbarat Grup Komutanlığı personel listesini gönderdi ancak listenin deşifre edilmemesini şart koştu. Mahkeme, kamuoyunda JİTEM olarak bilinen dönemin İstihbarat Grup Komutanlığı’nın personel listesini sadece avukatların inceleyebileceğini belirterek yayın yasağı koydu.

DOSYALAR BİRLEŞMİYOR

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada dosyaya gelen evraklar okundu. Dosyanın, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Cemal Temizöz’ün de yargılandığı faili meçhul cinayetler davasıyla birleştirilmesine ilişkin talebe cevap verildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce gönderilen yazıda, her iki dosyadaki yargılamanın birlikte yapılmasını zorunlu kılacak bağlantı bulunmadığından, birleştirme ile ilgili muvafakat verilmediği belirtildi.

Önceki celse Jandarma Genel Komutanlığı’na, 1992 yılında Diyarbakır Jandarma İstihbarat Tim ve Grup Komutanlığı personelinin isim listesini göndermesine ilişkin yazılan talimata cevap geldi.

YAYIN YASAĞI KONULDU

Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen yazıda personelin can güvenliği için deşifre edilmemesini şart koşarak listeyi gönderdiği belirtildi. Mahkeme, gönderilen listedeki kişilerin terörle mücadelede görev aldıklarını, bu nedenle kimliklerinin korunması gerektiğine karar verdi. Ara kararda, listenin suretinin taraflara verilmemesine, ancak tarafların listeyi inceleyebileceğine hükmedildi.

Kararda, listedeki kişilerin TC kimlik numarası ve adreslerinin haricindeki diğer bilgilerin fotokopi çekilerek dosyaya konmasına, belgenin aslının ise Terörle Mücadele Kanunu 10’ncu Madde ile yetkili Savcılık kasasında saklanmasına hükmedildiği belirtildi. Mahkeme, ayrıca liste içindeki bilgilere yayın yasağı da koydu. Duruşmada ilk söz hakkı verilen müdahil avukatı Tahir Elçi, Musa Anter cinayetine ilişkin dosyanın, faili meçhuller davasıyla bağlantısı olduğunu belirterek, “O dosyada JİTEM ile ilgili bilgiler var. Arif Doğan ve Hanefi Avcı’nın evrakları, beyanları var. Bu belgelerin gelmesi gerekiyor. JİTEM isim olarak o dönem bitmiş olabilir. Ancak yapı olarak devam etmiştir” dedi.

Söz alan müdahil avukatlardan Barış Yavuz ise, İsveç’te yaşayan Abdülkadir Aygan ve Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım’ın tutuklanmasını talep ettiklerini belirterek, “Abdülkadir Aygan’ın iadesine ilişkin talep mahkemece düzenlenmeli ve bu süreç başlatılmalıdır” diye konuştu.

AYGAN İFADE VERECEK

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, daha sonra kararlarını açıkladı. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama emrinin devamına karar veren mahkeme, Abdülkadir Aygan’ın İsveç’te “Segbis” yöntemiyle ifadesinin alınmasına hükmetti. Aygan’ın ifadesinin gerekli yazışmaların yapılmasının ardından önümüzdeki Mart ayında alınacağı belirtildi. Mahkeme, avukatların JİTEM ve Olağanüstü Hâl Bölge Valiliği arşivlerinin dosyaya istenmesine yönelik talebini de arşivin büyüklüğü nedeniyle reddetti. Mahkeme, Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu’nun da 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi dosyasından istenmesine karar verdi.