BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları ABD beklentileriyle düştü

Altın fiyatları, ABD'de siyasetçilerin borç limiti ve kapanma konusunda anlaşmaya varabileceği beklentisi ile düştü.

Abone ol

Altın, ABD'li yasakoyucuların borç limiti ve hükümetin kapanması konusunda anlaşmaya varabileceği ve bunun sonucunda ekonomideki iyileşme ile birlikte Fed'in teşvikleri azaltmasının yolunun açılabileceği beklentileri ike birlikte, son bir haftanın en yüksek seviyesinden gevşedi.

Spot altın son dört günde üç kez düştü ve yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 1,316.73 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 12:28'de ons başına 1,317.13 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,330.57 dolar ile 1 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yatırımcıların exchange traded fonlarında (ETF) satış yapmaları ile birlikte düşük kapandı. 

Altın bu yıl, Fed'in ekonomideki iyileşme ile birlikte aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltacağı beklentisi ile yüzde 21 değer kaybetti. Beyaz Saray, Başkan Barack Obama'nın, yasakoyucuların kapanmayı ve borç limitini artırma konusunu çözmelerinin ardından Cumhuriyetçiler ile konuşmak istediği birşey olduğunu kaydetmesi ile birlikte, Fed başkanlığı için, merkez bankasının daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik programının kilit mimarı Janet Yellen'ı aday göstermeye hazırlanıyor. 

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya, "Altın, ABD'de süregelen kapanma ve borç tavanının artırılması müzakerelerinden henüz güvenli liman alımlarını alamadı. Bu durum, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar'ın er ya da geç anlaşmaya varacağına olan piyasa beklentisini yansıtıyor," dedi.

Goldman'ın Görünümü

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün 898.18 tona inerek, Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Goldman Sachs Group Inc. emtia araştırma müdürü Jeffrey Currie, altının gelecek yıl satışlarla karşılaşacağını, zira siyasi sorunların çözülmesinin ardından ABD ekonomisinin toparlanmasını sürdüreceğini kaydetti.

Fed bu akşam, beklenmedik bir şekilde varlık alımlarını azaltmadığı ve ekonomide iyileşmenin sürdüğüne ilşkin daha da işaret beklediğini kaydettiği son toplantısının tutanaklarını açıklayacak. ABD hükümetinin kapanması, 4 Ekim'deki istihdam dahil ekonomik verilerin açıklanmasını durdurdu. 

Hong Kong merkezli trader ve rafineri Wing Fung Financial Group'un araştırma müdürü Mark To, "Altının yönü, insanların Fed'in varlık alım programını yavaşlatmaya bu yıl başlama olasılığını nasıl değerlendirdiği ile belirlenecek," dedi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,316.90 dolara indi ve son beş günde dördüncü kez aşağı yönde hareket etti. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 33 altındaydı.

Spot gümüş, dün ons başına 22.4915 dolar ile 20 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.3 düşerek 22.232 dolara geldi. Gümüş destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in izlediği verilere göre, 7 Ekim'de 20,121.5 ton ile rekor seviyeye çıktı.

Platin yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,397.90 dolara inerken, palladyum yüzde 0.4 geri çekilerek 709.68 dolaa geldi.