BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,84
ALTIN 2.417,25
HABER /  DÜNYA

Almanya'da Türkleri öfkelendiren dava

Alman ırkçıların 8 Türk'ü öldürmesiyle ilgili görülen dava için Türk medyasına yer ayrılmamasına tepkiler çığ gibi.

Abone ol

Almanya'da aşırı sağcı, ''Nasyonalsosyalist Yer altı'' (NSU) terör örgütünün 8'i Türk 10 kişiyi öldürmesiyle ilgili davanın görüleceği 17 Nisan Çarşamba günü Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde Türk medyasına yer ayrılmamasına Türkler sert tepki gösterdi.

Ali Kaçaran "Bu bizler ve Türkiye için bir hukuki hak ve bunu sonuna kadar takip edeceğiz. Bizler burada yaşan Türkler olarak, Türkiye Cumhuriyeti, bu cinayetlerin tarafıdır. Cinayetleri takip etme hakkı herkesten çok Türk basınının" dedi.

Fazlı İşbilen, "Bu gibi olaylarda maalesef Türk medyası ve Türk toplumu olarak birlik ve beraberlik örneği gösteremiyoruz. Bu durumda suçu birazda kendimizde aramalıyız. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Atilla Ünalp  duruşmaya Türk gazetecilerin alınmayacak olmasının üzücü olduğunu söyledi. Ünalp, "Bu hiçbir yerde olacak şey değil" dedi. Ünalp, "Yargılama sürecinin açık ve şeffaf yapılmasında, Türk medyasının ve diplomatik tarafın, Meclisteki İnsan Hakları Komisyonu yetkilerinin başkanının süreci izlemesinde büyük yarar ve hak olduğununa inananlardanım" diye konuştu.

Osman Köksal Artık Almanya'ya güvenimiz kalmadı korku içinde yaşıyoruz. Acaba sırada biz mi varız diye her gün korku içinde yaşıyoruz. Bizlerin hakkını arayan Türk medyasına bu haksızlık yapılınca daha da endişelenir duruma geldik.

Hulisi Kırtaş "Türkiye'de ve bütün Avrupa ülkelerindeki yargılama örneklerine baktığımız zaman tarafların bu tür davaları rahatlıkla izleyebilmesi için imkanlar hazırlanır. Salon müsait değilse başka yer temin edilir. Ama sanıyorum ki bu olayların özellikle mağdur ülkelere daha fazla yansımaması ve daha büyük bir infiale yol açmaması için basına ambargo uygulanıyor' diye düşünüyoruz" dedi.

YANLI TUTUM

İrfan Çalış ve Yılmaz Şengünüç ''mahkemenin ayrımcı ve sübjektif davrandığını söyleyen Çalış ve Şengünüç, "mahkemenin kararını gözden geçirerek, Türk medyası ve Türk temsilcilerine de izleme imkanı vermesini istiyoruz. Bu çok açık bir ayrımcılıktır, bu çok açık bir şekilde mahkemenin hakiminin sübjektif ve yanlı, taraflı tutumudur. Umarız mahkeme buradan döner" dediler.