BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Almanya'da artan Yahudi düşmanlığı uyarısı

Alman parlamentosu tarafından atanan bir uzmanlar heyeti, toplum genelinde Yahudi düşmanlığının daha kolay kabul edilir hale geldiğini düşünüyor.

Abone ol

Almanya'da parlamento tarafından atanmış bir uzmanlar heyetinin raporunda, toplum genelinde Yahudi düşmanlığının ''kayda değer'' seviyede seyrettiği uyarısında bulunuluyor.

Heyet, internetin soykırım inkarının yayılmasında kilit rol oynadığını söylüyor.

Aşırı sağın ve aşırı uçta İslamcı sitelerin sergilediği Yahudi düşmanlığının yanısıra, günlük hayatta sıradan Almanların Yahudi karşıtlığını artık daha kolay kabul eder hale geldiği belirtiliyor.

2009 yılında kurulan heyet, Yahudi düşmanlığı konusunda belirli aralıklarla raporlar hazırlıyor.

Avrupa genelinde Yahudi düşmanlığının arttığını düşünen heyet, Almanya'daki durumu diğer Avrupa ülkelerine kıyasla ''ortalarda'' bir yerde konumlandırıyor.

Raporda Polonya, Macaristan ve Portekiz'in kimi bölgelerinde Yahudi düşmanlığının son derece yüksek seviyelere tırmandığı görüşüne yer verildi.

Berlin Duvarı'nın düşmesinin ardından Almanya'daki Yahudi nüfus hızla artış gösterdi.

1989'dan önce Almanya'da yaşayan Yahudilerin sayısı 30 bini bulmazken, şu an çoğunluğu eski Sovyetler Birliği'nden göç etmiş olan 200 bin dolayında Yahudi Almanya'da yaşıyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, ülkesinin Yahudi soykırımının hatıralardan silinmemesini sağlayacağını ve Yahudi toplumun yanında olacaklarını açıkladı.

Kimi Yahudi grupları, Almanya hükümetinin Nazi dönemini tartışma götürmez şekilde kınayışından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Bu ay Almanya'da basılmaya başlanan yeni bir Yahudi gazetesinde, ''Dünyanın en hızlı büyüyen Yahudi toplumu şu an Almanya'da. Yahudi sanatçılar, yazarlar ve işadamları günümüz Almanya'sında boy gösteriyor.'' denildi.