BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,62
ALTIN 2.391,74
HABER /  DÜNYA

Almanya'da 30 bin PKK sempatizanı

Almanya'nın önde gelen siyasetçileri, Eylül ayında yapılacak genel seçimler öncesinde Türkiye'yi ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, 25 Şubat'ta Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Terör örgütünün bu ülkedeki faaliyetlerinin masaya yatırılmasının beklenirken, Alman istihbaratının raporu dikkat çekiyor.

Alman diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Merkel, 25 Şubat'ta Ankara'ya günübirlik resmi ziyarette bulunacak. Merkel'in, ziyaret çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi öngörülüyor. Merkel'in gündeminde hangi konuların yer alacağının henüz netleşmediği ifade ediliyor.

Şubat ayında Türkiye'yi ziyaret edecek bir başka Alman siyasetçi, Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich olacak. 5-7 Şubat tarihlerinde İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunması beklenen Friedrich, Türk mevkidaşı İdris Naim Şahin ile görüşecek.

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı ''Nasyonal Sosyalist Yeraltı'' (NSU) örgütünün cinayetlerini araştıran Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy'nin de, 14-15 Şubat'ta Ankara'da basın toplantısı yapması planlanıyor. Toplantıya, Edathy'nin yanı sıra Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar, Liberal Parti, Yeşiller Partisi ve Solcu Parti'den birer komisyon üyesinin de katılacağı belirtiliyor. 

Şubat sonunda Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in de Türkiye'yi ziyaret etmesi gündemde.

Tüm bu temaslar çerçevesinde, Alman siyasetçiler, ülkelerinde Eylül ayında yapılacak genel seçimler öncesinde Türkiye'yi son bir kez ziyaret etme fırsatı bulacak. 

Patriotlar İskenderun'a Pazartesi geliyor

Bu arada, Almanya'nın Türkiye'ye yolladığı 2 patriot hava savunma sisteminin 21 Ocak akşamı gemiyle İskenderun'a ulaşması bekleniyor. Sistemlerin, İskenderun'dan Kahramanmaraş'a gönderileceği belirtiliyor. 

Almanya'ya 25 milyon avroya mal olan Patriotların, Türkiye için herhangi bir maliyetinin olmayacağını ve sistemlerin sadece koruma amaçlı olduğunu yineleyen kaynaklar, Patriotların gönderilmesinin Almanya için Türkiye ile olan dayanışmanın önemli bir sinyali olarak algılandığının da altını çiziyor.

Almanya'da 30 bin PKK sempatizanı olduğu tahmin ediliyor

Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen 3 kadından biri olan Sakine Cansız'ın daha önce Almanya'da göz altına alınmasının ardından serbest bırakılmasını da değerlendiren kaynaklar, PKK'nın faaliyetlerinin Almanya'da ve Avrupa'da yasaklandığına dikkati çekti.

Öte yandan, Alman istihbarat servisinin geçen yıla ilişkin raporuna göre, Almanya'da 30 bin PKK sempatizanı bulunduğunun tahmin edildiği belirtildi.