BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.410,42
HABER /  EKONOMİ

Almanya da teklemeye başladı

Kimi Avrupa ülkelerini iflas ettiren ekonomik kriz, birliğin dev ülkesi Almanya'yı da etkilemeye başlıyor.

Abone ol

Son 2 yılda birçok AB ülkesini derinden sarsan, iflasın eşiğine getiren ekonomik krizden etkilenmeyen sayılı ülkelerden Almanya'da krizin etkilerinin görüleceğine ilişkin sinyallerin alınmaya başlandığı belirtildi. 

Alman Sanayiciler Birliği, 2013 yılında büyüme hızının en fazla yüzde 1 olacağı tahmininde bulunurken, Federal Ekonomi Bakanlığı'nın son raporunda  ülkedeki 10 haneden 4'ünün, emeklilik maaşları ile masraflarını karşılayamadığını bildirdi.

Bakanlık raporunda alt gelir grubunda olan Türk göçmenler ile, kalifiye olmayan ya da eğitimsiz Türk gençlerini yaşlılıklarında yoksulluk beklediği ifade edildi. Kalifiye olmayan ve maaşı daha yüksek işlerde çalışan Alman erkeklerin emekli olduktan sonra 1057 euro emekli maaşı aldığı, Türk erkeklerde bu rakamın 703 euro,  Alman kadınların 528 euro, Türk kadınların ortalama gelir düzeyinin ise  356 euroya düştüğü belirtildi.

Münchner Merkur gazetesi sosyal yardımlaşma kurumlarının fakirlik raporunu konu alan yorumunda her 7 Alman'dan 1'inin yoksullaşma  tehlikesiyle karşı karşıya olmasının refah toplumuna yakışan bir durum olmadığını vurguladı.  Gazete, modern kölelikten farkı olmayan kiralık işçilik ve işçisine çok düşük ücret veren işçilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, "Devlet, işsizlik ve sosyal yardım alarak yaşayanların parazit gibi kanını içenlere "dur" demeli.  Almanya'da fakirliğin rekor düzeye çıktığını ve gelir dağılımının ülke genelinde düzeltilmesi gerektiğini söyleyenler, bu ülkedeki gelişmiş sosyal devlet gerçeği karşısında gözlerini kapatamaz" diye yazdı.

Diğer Alman gazetesi Landeszeitung ise, son haftalarda peş peşe  fakirlik raporları yayınlandığını, raporların yöntem farkları ve nüans açısından birbirinden ayrılmalarına rağmen ortak dille, sosyal uçurumun derinleştiğini, orta gelirli kesimin fakir düşme korkusunun büyüdüğünü,  sosyal refah basamaklarında yükselme şansının azaldığının belirtildiğine dikkat çekti.

Die Welt gazetesi de, ülke genelinde asgari ücret, asgari emekli aylığı ve işsizlik yardımının arttırılması gibi önerilerde bulunulduğunu, işsiz sayısının 5 milyonun üzerinde olduğu Almanya'ya dönülmesinin özlendiğini bildirdi.