BIST 9.916
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.432,66
HABER /  MEDYA

Alman telekulak skandalında flaş açıklama!

Türkiye-Almanya, BND-MİT ilişkilerini yakından takip eden Ulla Jelpke, Almanya'nın Türkiye'yi dinlemesinin kimin kararı olduğunu açıkladı.

Abone ol

Der Spiegel‘in ortaya çıkardığı üzere Dış İstihbarat Teşkilatı BND’nin Türkiye’yi yıllarca dinlediği hem Türkiye hem de Almanya gündemine bomba gibi düşmüştü.

Alman Sol Parti; konuyla ilgili federal meclise verdiği soru önergelerinin sonuncusunda, hükümetten önergeye yanıt aldı ama bu yanıt BND-MİT ilişkisi konusundaki şüpheleri daha da artırdı. Fakat, Türkiye’nin dinlenmesi, Alman istihbarat ve polis teşkilatlarının yanısıra tam dört bakanlığın isteğiyle alınmış bir hükümet karar da bu yanıtın içinde yer aldı.

Dinleme skandalıyla ilgili, Diken.com.tr'den Elmas Topçu, önergeyi bizzat sunan ve yıllardır Türkiye-Almanya, BND-MİT ilişkilerini yakından takip eden Sol Parti Federal Meclis Grubu ve Meclis İçişleri Komisyonu üyesi Ulla Jelpke ile konuştu.

İşte o röportajdan çarpıcı noktalar:

TÜRKİYE-ALMANYA İLİŞKİSİNİN TANIMI

Yıllardır Türkiye’nin, Türk istihbaratının Almanya’yla işbirliği yaptığını ve daha fazla işbirliği yapmayı önerdiğini biliyoruz. Bu bağlamda Türk ve Alman istihbarat birimlerinin sık sık biraraya geldiği, konuştuğu ortada. Buna rağmen BND’nin Türkiye’de, tam olarak nerede ve nasıl olduğunu bilmesek de, dinleme faaliyetleri yürütmesi aslında aradaki güvensizliğin göstergesi.

BND, sık sık dinlemenin radikal gruplar nedeniyle yapıldığını da kaydediyor. Ve adım gibi gibi eminim bu gruplar söz konusu olduğunda Türkiye BND ile işbirliği yapmaya can atıyor, özellikle de solcu gruplar ve PKK söz konusu olduğunda. Bu alanda karşılıklı bilgi değiş tokuş yapıldığını da biliyoruz. Bunu, bu örgütlerin Almanya ve Avrupa’da yasaklanmaları sürecinde de gördük. O zamanlar BND-MİT arasında işbirliği yapıldığı ortaya çıktı. Mesela 1993’te PKK’nın yasaklanması sürecinde de bilgi akışı olduğu belirlendi. Bu arada ilginçtir bazı örgütler Almanya’da Türkiye’den de önce yasaklandı.

"GEÇMİŞTE ÖYLE OLAYLAR VAR Kİ..."

Aslında geçmişte öyle olaylar var ki MİT’in BND tarafından takibe alındığını bilmemesini imkansız kılıyor. Ayrıca MİT’in de, BND’nin Türkiye’yi yakın takibe aldığını bildiğine işaret eden çok sayıda ipucu var. Bu nedenle Türkiye dinlendiğini bilmiyordu denemez.

Alman hükümeti, Türkiye’yi insan hakları ihllallerinden derin devlet tartışmalarına birçok konuda eleştiriyor. Buna rağmen MİT ile niye bu işbirliği?

Bu soru çok önemli, çünkü ondan yola çıkıldığında Almanya neden Türkiye gibi antidemokratik uygulamaların yaygın olduğu, özellikle 70’li, 80’li yıllarda işkencenin polisin kullandığı en yaygın ifade alma yöntemi olduğu bir ülkenin suçunu örtüyor diye de sormak gerekiyor. O yıllarda özellikle solculara karşı açılan davaları, tutuklamaları hatırlayalım. BND, böylesi bir sistemi olan devletin suçunu niye örtüyor?