BIST 9.872
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.458,21
HABER /  GÜNCEL

Alman Katolik Kilisesi taciz soruşturmasını durdurdu

Almanya'daki Katolik Kilisesi, din adamlarının işlediği iddia edilen cinsel taciz suçlarıyla ilgili bağımsız soruştrumayı lağvetti.

Abone ol

Almanya'daki Katolik Kilisesi, din adamlarının işlediği iddia edilen cinsel taciz suçlarıyla ilgili bağımsız soruştrumayı lağvetti.

Kilise, piskoposların Aşağı Saksonya Krimonolojik Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Christian Pfeiffer'e güveninin "tahrip olduğunu" açıkladı.

Prof. Christian Pfeiffer ise kilise yönetimini, çalışmalarını engelleyip soruşturmayı kontrol altına almaya çalışmakla suçluyor.

Kiliseden yapılan açıklamaya göre, soruşturma başka bir ortakla yürütülecek.

Yüzlerce şikayet var

Kilise çatısı altında seks suçları işlendiği iddialarının yaygınlaştığı 2011 yılında on binlerce Katolik, kilise kayıtlarını iptal ettirmişti.

Bunun üzerine Alman Piskoposlar Konferansı, bağımsız bir soruşturma yürütülmesi için enstitüye teklif götürmüştü.

1950-1980 döneminde küçük yaştayken cinsel istismara maruz kaldığını iddia eden yüzlerce kişi, bu seksüel suçların kilise çatısı altında saklandığını da öne sürüyor.

Tüm dünya Katoliklerinin ruhani lideri olan Alman kökenli Papa 16. Benediktus 2011'de doğduğu ülkeyi ziyaretinde mağdurları dinlemişti.

Kilise ayrıca mağdurlara tazminat önermişti.

Sansür iddiası

Bağımsız soruşturmayla görevlendirilen Prof. Pfeiffer ise Alman yayın kuruluşu ZDF'ye yaptığı açıklamada, bulgularının sansürlenmeye çalışıldığını iddia etti.

"Her şey için onay almalarının istendiğini" belirten Prof. Pfeiffer, emekli savcı ve yargıçlardan oluşan ekibinin kimlerden oluşacağına da karışıldığını dile getirdi.

Alman Piskoposlar Konferansı sözcüsü Trier Piskoposu Stephan Ackermann ise Prof. Pfeiffer ile aralarındaki karşılıklı güvenin "tahrip olduğunu" belirterek, "Böyle hassas bir konuya eğilen geniş çaplı bir projede güven esastır" dedi.

Resmi verilere göre, Almanya toplumunun % 34'ü resmen Katolik Kilisesi'ne bağlı.