BIST 9.997
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL

Alman gazetesinin editörü AP seçimlerinde hile mi yaptı?

Aşırı sağcıların yükselişinin damga vurduğu Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili 'mükerrer oy' tartışması başladı. Haftalık gazete Die Zeit'in çifte vatandaş olan Genel Yayın Yönetmeni iki kez oy kullandığını açıkladı.

Abone ol

Haftasonu yapılan ve aşırı sağcıların yükselişinin damga vurduğu Avrupa Parlemantosu seçimleriyle ilgili şimdi de "mükerrer oy" kullanma tartışması başladı.

Tartışma, Almanya'da haftalık yayımlanan gazete Die Zeit'in çifte vatandaş olan genel yayın yönetmeni Giovanni di Lorenzo'nun bir televizyon programında yaptığı açıklamalar üzerine çıktı.

Hem Almanya hem de İtalya vatandaşı olan Lorenzo, Cumartesi günü İtalyan pasaportuyla Hamburg'taki İtalyan Konsolosluğunda, Pazar günü de yerel bir okulda Almanya pasaportuyla oy kullandığını söyledi.

Programın bir diğer konuğu olan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble bu açıklamanın üzerine Lorenzo'nun iki kez oy kullanmış olmasının bir hata olduğunu belirtti.

Lorenzo ise ısrarla yaptığının hata olduğunu fark etmediğini söyledi.

Hakkında soruşturma açıldı

Giovanni di Lorenzo'nun açıklamaları, seçimlerle ilgili "oy güvenliği ve hile" tartışmaları başlattı.

Die Zeit'in genel yayın yönetmeni bilmeden yaptığı bu hatadan ötürü "çok üzgün" olduğunu söylese de Hamburg savcıları Lorenzo'nun davranışının "seçim hilesi" kapsamına girip girmediği konusunda soruşturma başlattı.