BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.400,85
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

'Alevilik dindir' sözü Aygün'ü batırdı

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün "Alevilik bir dindir" ifadesi ortalığı karıştırdı.

Abone ol

CHP'li vekil Hüseyin Aygün "Alevilik bir dindir" sözüyle baltayı taşa vurdu. Başta Aleviler olmak üzere toplumun bir çok kesiminden Aygün'e tepki yağıyor. Siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve sosyal medya Aygün'ün bomba sözlerini tartışıyor.

En çarpıcı çıkış ise Sabahat Akkiraz'dan geldi. Akkiraz, "Alevilik din diyenin, dün Alevilere kafir diyenle farkı kalmaz" dedi.

Meclis'e cemevi açılmasını talep eden Aygün'ün çıkışıyla gündeme gelen tartışma alevlendi. CHP'nin Alevi milletvekili türkücü Sabahat Akkiraz, bu görüşe twitter üzerinden şiddetle itiraz edenler arasındaydı.

SABAHAT AKKİRAZ: SAPLA SAMAN KARIŞIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz: '"Aleviliğe din demek, büyük bir yanlış ve provokasyondur ki; Dün Alevilere kafir diyenler ile hiçbir farkınız kalmadı. Alevilik sadece duygunun, ruhun inancı degildir; Akıl ve mantığın inancıdır. Bunu bilmeden, hesaplamadan Alevilik konuşmak Alevilere saygısızlık. Sapla saman karışınca bu din özgürlüğü olmuyor. Ben tüm hayatım boyunca cemevleri için mücadele ettim. Ama bir kez bile bilimin ve inancımızın ışığını terk etmedim. Onu günlük prim yapma aracı olarak kullanmadım. İnancımız her şeyin üzerindedir. Ama birileri dün olduğu gibi bugün de inancımızın üzerinde tepinecekler ve halkın aklını karıştıracaklarsa buna da izin verilemez."

FARMANİ ALTUN: TASAVVUF YORUMUDUR

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun: "İnşallah bir sürç-i lisandır diye düşünüyorum. Alevilik İslam’ın içinde bir tasavvuf yorumudur, ayrı bir din değildir,"

Karacaahmet Sultan Kültürü Tanıtma Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ali Altunay: “Kişisel cevabımdır, Alevilik İslam’ın özüdür. Biz deriz ki, Allah, Muhammed, Ali yolundayız. Bunun başka bir yere çekilmesinin mantığı yok."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: "Alevilik islam içinde bir yorumdur. Aleviler müslümandır. Müslümanların her yerde mabedi tektir" "Bugüne kadar aleviliği hiç kimse ayrı bir din olarak takdim etmemiştir. Bunun şimdi yapılmasının cahillik olduğunu düşünüyorum" Hüseyin Aygün'ün ifadeleri fevkalade yanlış, bu bir cehalet ürünüdür. Cevabı Alevi önderleri verecektir."

TWİTTER AYGÜN'Ü KONUŞUYOR

Sosyal medya da Aygün'ü günlendir konuşuyor. Aygün Twitter'de eleştiri oklarından kurtulamadı.

-"kafamız kızarsa Alevilik ayrı bir dindir deriz" demiş Hüseyin Aygün. Bir ara çok beğendiğimiz insanlar neden bir süre sonra sacmalıyor?

AKKİRAZ'IN AÇIKLAMASIYLA BİRAZ UTANIR MI?

-Hüseyin Aygün'ün abuk açıklamasını boncuk bulmuş gibi manşete alıp keramete kıç attıranlar Sabahat Akkiraz'ın açıklamasıyla biraz utanır mı?

-Hüseyin Aygün din diyor, Sebahat Akkiraz tarikat :) Bi karar verin dediğimizde faşist oluyoruz :)

-Hüseyin Aygün'ün ''Meclis'e Cem Evi''talebini doğru bulmuyorum. ''Din'' siyasal yaşamdan tamamen çıkarılmalı, Aygün yanlış bir yol izliyor.

PEYGAMBERİN KİM? KİTABIN KİM?

-Alevilik dindir diyen Aygün'e birileri dinin ne olduğunu anlatsın.Madem Alevilik İslamiyetten ayri bir din kitabın nerde peygamberin nerde;

-Alevilik din ise peygamberimiz kim? Kitabımız hangisi?

-Alevilik bir din mi ki ibadethanesi olsun? Bir tarikat bile olduğu şüpheli olan bir kültürü zorla din yapacaksınız?

-Hz.Ali "Çölde atımı kaybetsem izini Kur-an'da bulurum" diyor. Ve o kutsal kitabın hiçbir ayetinde Alevilik dindir yazmıyor.

-Hüseyin Aygün'ün "inkar sürerse Alevilik ayrı dindir demeye başlarız" sözleri Alevileri temel belirleyenin tepkisellik olduğunu gösteriyor