BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Alevilerin yolu parti yolu

Umduğunu CHP'de bulamayan Aleviler yeni bir siyasi hareket yaratmak için çalışıyor. Yeni bir parti sürpriz olmayacak

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Umduğunu mevcut sol siyasi partilerde bulamayan Aleviler yeni bir siyasal hareket için kolları sıvadı. Yakında bir Alevi partisi kurulması sürpriz olmayabilir.

Geçtiğimiz yıl Ankara’da büyük bir miting yapan Aleviler 29 Mart yerel seçimlerinin ardından toplumsal bir muhalefet hareketi oluşturmak için harekete geçti. Aleviler yerel seçimin ardından, “Nasıl bir Türkiye istiyoruz” başlıklı bir taslak bildiri yayınladı ve bu bildiriyi Türkiye genelinde tartışmaya açtı.

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) siyasal süreci değerlendirmesi ve sonrasında “halkımız için, umut ışığı olabilecek sol-sosyal demokrat bir toplumsal muhalefeti birlikte oluşturmak, önümüzde bir görev olarak durmaktadır" tespiti yer alan bildiriyi tartışmak için 24 bölgede toplantı kararı alındı. Alevilerin siyasallaşmasının tartışıldığı bu toplantıların Hacıbektaş, Didim, Ören, Diyarbakır, Malatya, Tokat ve Çorum ayağı tamamlandı. Toplantılar bayramdan sonra da Bursa, Eskişehir, Amasya, Samsun, Ordu, Erzincan bölge toplantılarıyla devam edecek.

İSTANBUL’DA MİTİNG HAZIRLIĞI
Geçtiğimiz yıl 9 Kasım’da Türkiye’de ilk kez bir miting düzenleyen Aleviler bu mitingleri de sürdürme kararı aldılar. Alevi örgütleri Ankara’da 100 bine yakın kişinin katıldığı mitingin ikincisini bu kez İstanbul’da gerçekleştirecek. Söz konusu miting 8 Kasım 2009'da İstanbul’da yapılacak.