BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,07
ALTIN 2.475,50
HABER /  DÜNYA

Alevilere hakaret iddiasına cevap verdi

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, bir televizyon programında Alevilere hakaret ettiği yönündeki iddialara ilişkin, “Suçlamaları...

Abone ol

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, bir televizyon programında Alevilere hakaret ettiği yönündeki iddialara ilişkin, “Suçlamaların, hakaretlerin bini bir para. Diline sahip olmasını bilmeyen ne kadar ağzı bozuk insan varsa kurdukları dernekler üzerinden bana saldırıda bulundular” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, bir televizyon programında cemevlerine yönelik yaptığı bir konuşmanın yanlış yöne çekildiğini söyleyen Mehmet Metiner, bazı dernek yöneticilerinin kendisine sosyal medya üzerinden saldırıda bulunduklarını ifade etti. Suçlamalar ve hakaretlere maruz kaldığını ifade eden Metiner, “Ben bir televizyonda katıldığım bir programda ‘cemevleri terör yuvası’ demişim. Ben de sosyal medyaya yansıdıktan sonra öğrendim. Karşınızdaki neyi nasıl anlamak istiyorsa öyle anlıyor. Suçlamaların, hakaretlerin bini bir para. Diline sahip olmasını bilmeyen ne kadar ağzı bozuk insan varsa kurdukları dernekler üzerinden bana saldırıda bulundular. Televizyonda yaptığımız konuşma kayıtlarda vardır, herkes izlesin. ‘Cemevleri terör yuvalarıdır’ biçiminde bir ifadem varsa ben Alevi kardeşlerimizden bir kere değil, bin kere özür dilerim. Asla o programda böyle bir ifadem olmamıştır. Asla böyle bir ifadem olamaz da. Ben ne söyledim de birileri kızılca kıyamet kopardılar? İşin sosyolojisi üzerinden, siyasal boyutu üzerinden bir analiz yaptım. Karşımızda Suriyeli destekli kızıl terör örgütleri var. Bunlar ne yazık ki, Aleviler üzerinden cemevleri üzerinden bir tezgah kuruyorlar, cemevlerini de kendilerinin örgüt evlerine ve terör yuvalarına dönüştürmek gibi bir niyetlerinin olduğunu söyledim. Ben cemevlerinin terör yuvaları olduğunu söylemedim, kimse lafımı oraya buraya çekmesin. Cemevleri üzerinden, Alevicilik üzerinden bir kısım terör örgütlerinin Türkiye’yi, Alevi kardeşlerimizi nereye çekmeye çalıştıklarını söyledim. Bir Alevinin Sünniden, bir Sünninin Alevi’den üstün olduğu anlayışını elimin tersi ile itiyorum. Alevilerin tırnaklarına halel gelse herkesten önce gök kubbeyi biz aşağıya indiririz” diye konuştu.
Kendisine eleştiride bulunan Bülbül soyadlı bir dernek başkanının diline sahip olması gerektiğini söyleyen Mehmet Metiner, “Alevilik kisvesi altında namertlik yapmasınlar” ifadelerini kullandı. Nefret suçu işlediğinin söylendiğini belirten Metiner, hiç kimsenin inancına saygısızlık etmediğini, hakaret etmediğini ifade ederek, inançlara saygısızlık eden anlayışları mahkum ettiğini açıkladı. Alevilere hakaret ettiğini iddia edenlerin bunu ispat etmeleri gerektiğini söyleyen Metiner, “Camilerimiz hangi haklardan faydalanıyorsa cemevlerimizde aynı haklardan yararlanmalıdırlar” şeklinde konuştu.

DEMİRTAŞ’A ELEŞTİRİ
BDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın kendisi hakkında yorumlara da cevap veren Metiner, Demirtaş’ın genel başkanlığa eş değer bir dil kullanması gerektiğini söyleyerek, “Benim programımı hiç izlemediği belli. Bir partinin genel başkanına dinlemediği bir program hakkında yorum yapmak yakışıksızdır. Türkiye siyasetinin böylesi eş genel başkanlara layık olduğu inancında değilim. Bir genel başkana anlamadığı bilmediği konularda konuşmak yakışmaz, bel altı vuruşlar hiç yakışmaz” ifadelerini kullandı.

"BEN ONLARI ÖZÜR DİLEMEYE ÇAĞRIYORUM"
Kendisini özür dilemeye çağıranları kendisinden özür dilemeye davet eden Metiner, “Asıl ben onları şahsımdan özür dilemeye çağırıyorum. Ben bu sözü sarf etmedim. Kızıl terör örgütlerine şirin görünmek için şahsımı hedef aldılar. Onları özür dilemeye çağırıyorum. Benden özür bekleyenler eğer hala CHP’de siyaset yapıyorlarsa asıl onlar Alevilerden özür dilemelidirler. Alevi kimliğini inkar eden CHP zihniyetidir. Alevi sorununu oluşturan CHP zihniyetidir. Dersim’de Alevilerin üzerine bombalar yağdıran CHP zihniyetidir. Kendi celladını aşıp, kendi katilini aşıp, bir kısım Alevici çevrelerin, sosyalist, ateist çevrelerin bu sözlerimden dolayı beni Alevi halkından özür dilemeye çağırmalarını bir namertlik olarak değerlendiriyorum. Dersim halkından, Alevi halkından asıl özür dilemesi gereken zihniyet HP zihniyetidir. Hala orada siyaset yapıyorlarsa onlara asıl ben Alevi halkından özür dilemeye çağırıyorum” açıklamasında bulundu.

"DEKOLTE" KONUSU
Metiner, Hüseyin Çelik ve dekolteli sunucu tartışmalarının sorulması üzerine “Bir konudaki fikrini beyan etmiş, isim söylememiştir. Bunu tamamen ifade özgürlüğü içinde değerlendiriyorum. O sonucu hanımefendinin de televizyon yönetimi tarafından başka gerekçelerle görevden alındığı söyleniyor” diye konuşurken, Balyoz Davası kararları ile ilgili ise şu sözleri söyledi:
“Yüksek yargımızı tebrik ediyorum, ince eleyip sık dokudular. Türkiye demokrasisine, hukuk sistemine balyoz indirmek isteyen karanlık, kirli, tezgahlar üretenlerin cezalarını onadılar. Hukuk sistemimiz çok daha güçlendi. Bundan sonra kimse darbe niyetini aklının ucundan geçiremeyecek. Bu karar hukuka uygun, adaletli, ölçülü bir karar olarak alkışlıyorum.”
(İHA)