BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Aleviler'den zorda bırakan hamle!

Hükümetin tekke ve zaviye planını bozacak öneri geldi: Dede çıksın, üfürükçü kalsın.

Abone ol

Cumhuriyet Gazeetsi'nden Fırat Kozok'un göre, Alevi örgütleri, hükümetin cemevlerine yasal statü konusunda sürekli olarak önkoşul olarak sunduğu tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin yasanın kaldırılması konusunda iktidarı zorda bırakacak bir hamle yaptı.


Hükümete sunulan raporda, “Samimiyseniz yasadan yalnızca dede, mürşit, pir ifadelerini çıkartın; tekke, zaviye, üfürükçülük gibi kavramlara dokunmayın” denildi. Hükümet Alevi açılımı çerçevesinde yıllardır hiçbir somut adım atmadığı cemevlerine yasal statü tanınması konusunda devrim yasalarından biri olan tekke ve zaviyelerin kapatılması hakkındaki yasayı tek engel olarak sunuyordu. Zaman zaman yapılan açıklamalarda bu yasanın kaldırılması durumunda Alevi yurttaşların taleplerinin de karşılanabileceği mesajı veriliyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketinde beklentilerin hiçbirinin karşılanmaması konusunda eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Alevilerin talepleriyle ilgili ayrı bir çalışma yürütüldüğünü açıklamıştı. İşte bu çalışma çerçevesinde Alevi örgütleri hazırladıkları bir raporla Bozdağ’ın kapısını çaldı. Raporda, söz konusu devrim yasasının kaldırılmadan da taleplerin karşılanabileceğinin altı çizilerek “Hükümet bu konuda samimiyse ilgili yasada geçen dede, derviş, mürşit ve pir ifadelerini çıkarsın. Ancak üfürükçü, büyücü, muskacı gibi ifadelere dokunmasın” görüşü dile getirdi. Bozdağ bir hafta geçmesine karşın örgütlere henüz bir geri dönüş yapmadı.

AİHM’YE GİDİN DEDİLER

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel, talepleri konusunda kendilerine bugüne kadar dolaylı yollardan, “AİHM’ye başvurun, tekke ve zaviyelerle ilgili yasa konusunda bir karar çıksın. Bu durumda taleplerinizin karşılanması daha kolay olur” şeklinde görüşlerin geldiğini söyledi. Kendilerinin bu yönlendirmelere sıcak bakmadığını ifade eden Özel, şunları söyledi: “Biz daha önce din derslerini AİHM’ye taşıdık. AİHM’den karar çıkmasına rağmen 1 saat olan ders süresi 2 saat olarak geri döndü. Kimliklerde din hanesinin bulunmamasıyla ilgili karar 4 yıldır uygulanmıyor. Söz konusu yasa bir devrim yasası olduğu için bu konuda hükümetin samimiyetine ilişkin endişelerin olması doğal. Burada yapılacak şey şudur; yasadan dede, mürşit, pir ve derviş kavramları çıkartılsın ama üfürükçü, büyücü, muskacı ve falcılarla ilgili hükümler korunsun. 4 partinin katılımıyla böyle bir adım atılsın ki, biz de ‘Hayır üfürükçüler de çıkartılsın, yasa tamamen kaldırılsın’ diyenleri de bilelim.”