BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,18
HABER /  GÜNCEL

ALES sonuçları ÖSYM sonuç sorgu ekranı

ALES sonuçları açılanıuyor kritik saatler başladı. 8 Mayıs'ta yapılan ALES sonuçlarının bugün yani 25 Mayıs Çarşamba günü saat 16.00'a kadar açıklanması bekleniyor. ALES sonuclari ÖSYM ile aynı anda internethaber'de olacak.

Abone ol

ALES sonuçları açıklanıyor ÖSYM sonuç sayfasında geri sayım başladı. 8 Mayıs'ta yapılan ALES sonuclari için gözler şuan ÖSYM'de. ALES 2016 sonuçlarının bugün yani 25 Mayıs Çarşamba günü saat 16.00'a kadar açıklanması bekleniyor. Peki ALES sonuclari nasıl öğrenilecek? Adaylar ALES sonuclarini ÖSYM sonuc sayfası ile aynı anda internethaber'den de sonuçlarını öğrenebilirler. ALES sonuçları 2016 ÖSYM sonuç sayfası ile aynı anda internethaber'de olacak.

ALES SONUÇLARI ÖSYM SONUÇ SORGU SAYFASI-2016

  ALES sonuçları açılanıuyor kritik saatler başladı. 8 Mayıs'ta yapılan ALES sonuçlarının bugün yani 25 Mayıs Çarşamba günü saat 16.00'a kadar açıklanması bekleniyor.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonucu 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr adresi üzerinden açıklanacak. ALES sınavı 3 yıl geçerli olacak. 

ALES NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) kısaca, yükseköğretim kurumlarındaki kadrolara girişte ve lisansüstü eğitim başvurularında kullanılacak olan puanı almak için girilen sınavdır.

Sınavı yapan kurum olan ÖSYM’nin tanımına göre; 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Eskiden LES (Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) adıyla yapılan bu sınav 2007 yılı itibariyle ALES olarak değiştirilmiştir.

ALES’E KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

ALES’E KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR?

Bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerliliği vardır. Başvurularınızda geçerlilik süresi içinde en yüksek ALES puanınızı kullanabilirsiniz.

ALES NE ZAMAN YAPILIYOR?

ALES, biri Bahar Dönemi (genellikle Mayıs ayından) biri Güz Dönemi (genellikle Kasım ayında) olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır. Sınav başvurularını takiben 1-1,5 ay içerisinde sınav yapılır. Başvuru ve sınav dönemleri ÖSYM’nin internet sitesinden takip edilebilir. Ayrıca başvuru ve sınav tarihleri sitemizden ilgili dönemlerde duyurulmaktadır.