BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

Alerjik nezlenin belirtileri

Alerjik nezle olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Alerjik nezlenin insanlara bulaşması genelde solunum yoluyla gerçekleşiyor. Alerjik nezle belirtileri şunlardır....

Abone ol

Hastaların %70 kadarında belirtiler sabahları, uyanır uyanmaz daha fazladır, diğerlerinde günün değişik saatlerinde ortaya çıkar.

Bu belirtiler her hastada değişik derecelerdedir. Meselâ, bazı hastalar daha çok hapşırma ve burun akıntısından, bazıları ise burun tıkanıklığından şikayetçidirler.

Hastalık belirtileri sadece duyarlı alerjenle karşılaşıldığı zaman değil, sigara dumanı, parfüm, deodorant, soğuk hava ve her türlü keskin koku ile de ortaya çıkar. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim küçükusta, allerjik nezlenin belirtilerini Mynet okurları için derledi.

HAPŞUUUUUUU....

En tipik belirti hapşırmadır; bazen arka arkaya 10-20 kez olabilir. 'Sayılamayacak kadar çok hapşırıyorum' diyen hasta sayısı hiç de az değildir. Hapşırmalar sabah saatlerinde daha çoktur ve hastayı yorgun düşürebilir.

Hapşırma sırasında refleks olarak gözler kapanacağı için araba sürenlerin çok dikkatli olmaları gerekir.

MENDİLCİLERİN EN SEVDİĞİ BELİRTİ

Bu, burun akıntısıdır; çoğu zaman su gibi ve berraktır. Bir hastam 'Şaşal gibi' diye tarif etmişti burun akıntısını da, uzun zaman Şaşal içememiştim. Sürekli ve fazla miktardaki burun akıntısı, hastanın sinirlerini bozar. Düşünün, elinizde bir mendil devamlı burnunuzu siliyorsunuz... Birçok hasta, cep mendili yerine artık kağıt havlu kullanmaya başlar. Sürekli burnu akanlar ve bunu mendille silenlerin burun deliklerinin etrafı ve üst dudakları kızarır, tahriş olur...

Bu berrak akıntı sarıya, yeşile doğru renk değiştirirse, bilin ki, sinüslerinizde iltihap (sinüzit) olmuştur.

BURUN TIKANIKLIĞI

Bazen iki taraflı, bazen tek taraflıdır. Tıkanıklık sürekli olarak aynı tarafta ise, burun içinde darlık yapabilecek bir durum (polip, yabancı cisim, burun eti...) araştırılmalıdır. Tıkanıklık fazla ve devamlı ise, burun etrafındaki boşlukların (sinüsler) ve orta kulağın havalanması bozulur. Bu da, kulak ağrısı, duymada azalma gibi şikayetlere neden olur.

Burun tıkanıklığı, çocuklardaki alerjik nezlenin tek ve en önemli belirtisi olabilir.

BURUN, GENİZ, DAMAK KAŞINTISI

Çok sık rastlanan ve bir çok hastayı huzursuz edebilecek olan bir belirtidir. Kaşıntı, çoğu zaman sadece burunda değil, damakta, genizde, kulakta ve gözlerde de vardır.


Hastalar dilleri ile geniz ve damaklarını kaşırken 'gurk' sesi çıkarırlar. Dışarıdan rahatlıkla duyulan bu ses, çevredekilerin sinirine dokunur.

Bazı hastalar kaşıntıyı yenmek için sürekli olarak burunlarını ovalayıp dururlar. Özellikle de çocuklar el ayası ile burunlarının ucunu yukarı doğru kaldırırlar veya burunlarını iki taraftan sıkarak sağa sola sallarlar.

Bazı hastaların kulaklarını kaşımak için kullandıkları tığ, kalem... gibi sivri uçlu cisimler son derecede tehlikelidir. Hastalar, kulaklarını kaşımak için kulak temizleme çöpleri dahil, hiçbir yabancı cismi kullanmama konusunda ciddi şekilde uyarılmalıdırlar.

DUMANA HASSAS BURUNLAR

Alerjik nezleli hastaların bazılarının burnu sigara kokusuna karşı aşırı derecede hassas oluyor. Bu hastalar, çok uzaklardaki sigara dumanının kokusunu kolaylıkla aldıklarını ve bundan rahatsız olduklarını belirtirler. Bir hastam, 'alt kattaki komşusunun sigara dumanından rahatsız olduğunu' söylemişti; inanır mısınız?

Bazı hastalarda koku alma bozukluklarına rastlanır. Bu hastalar ne iyi, ne de kötü kokuları hissedebilirler... Bazılarının burnu ise, aksine, radar gibi çok uzaklardaki kokuları bile duyabilir, hele de sigara kokusunu...

Bazı alerjik nezleli hastalar ise yiyip içtiklerinin tadına varamadıklarından şikayetçidirler.

MYNET

nez