BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.407,07
HABER /  GÜNCEL

Albay Öz ihmal iddiasını reddetti

Hrant Dink'in öldürüleceği yönündeki raporu görmezden geldiği iddia edilen Albay Öz bugün hakim karşısındaydı.

Abone ol

Gazeteci Hrant Dink'in İstanbul'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesi ile ilgili olarak hakkında 'görevi ihmal' suçlaması ile Trabzon Adliyesi'nde dava açılan dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz, Bursa'da 'sanık' sıfatıyla ifade verdi.

Bursa 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Albay Öz, suçlamaları kabul etmeyerek, beraatini istedi. Olay öncesi kendisine iletilen bilgileri anımsamadığını söyleyen Öz, zaman zaman Hrant Dink avukatlarıyla tartışma yaşadı. Öz, geçtiğimiz yıl dava kapsamında 'tanık' olarak ifade vermişti.

Dink'in avukatları İnci İşbulur, Arzu Becerik, Bahri Bayram Belen, Hakan Bakırcıoğlu ve İsmail Cem Halavurt'un çarpraz soruları karşısında Albay Ali Öz (53), oldukça zorlandı. Ali Öz, Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevliyken Hrant Dink'in öldürülmeden önce bilgisi olup olmadığı, öldürüldükten sonra da haberi olup olmadığını soran avukatlara, ihtihrat bilgilerinin nasıl işlendiğini anlattı.

BANA BİLGİ ULAŞMADI

Öz, "Bir astsubay ile uzman çavuş Trabzon'da iken yargılanıyordu. Onlar Trabzon'da ifade değiştirdiler. Onlar toplantıda söylediklerini ifade etmişler. İç işleyişimizde bir bilgi istihbarat alındığında alan kişi onu değerlendirir, Zira bunlar kursunu görmüş eğitimini almış kişilerdir. Bu şube müdürüne arz edilir. Şube müdürü konuyu değerlendirir. Gerekirse araştırma yapılır. Gerekirse personel atanır ve ilgili göreve giden kişi böyle bir bilgi aldığı zaman kayda girmesi gerekir. Jandarma komutanı olarak aylık gidilen görevlerle ilgili bilgi verilir. Ben harcırahların ödenmesi için gerekli yazıları yazarım. Alınan istihbaratlar gelir, haber yanıt formuna kaydı yapılır komutana arz eder.

Komutanın emriyle ilgili birimlere bildirilir. Toplantıda gündeme getirdiklerini söylüyorlar. Ancak ben böyle bir şeyin gündeme geldiğini hatırlamıyorum. Eğer toplantıda böyle bir husus gündeme getirilirse kayda alınması gerekir en azından. Kendi kayıtlarında kayıt olması gerekir. İddianamenin 4. parağrafında geçen 20 Ocak 2007 tarihli görev sonuç raporu ve aynı tarihli haber kağıt bildirim formu hususu şimdi anlattığım şekilde olmuştur. Ben suçlamayı kabul etmiyorum. Belgelerin gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği doğru değildir. Böyle bir husus gerçekleşmemiştir. Ben hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum." dedi.

HATIRLAMIYORUM

Jandarmanın beceriksiz olduğu hususundaki avukat Bahri Belen'in sorusuna Öz, "Bu soruya cevap vermiyorum, bir kurum suçlanmaktadır. İlgili kişi bir kişinin öldürüleceği konusunda bir bilgi alırsa rapor eder. Hrand Dink öldürülmeden önce ismini duymamıştım. Bir gazetecinin öldürüleceğinin önemli olup olmadığı konusundaki soruya da cevap vermeyeceğim. Bir maçta insanlar kızıyor ve birçok şey söylüyor. Duymadığım hatırlamadığım bir olayı yorumlamaya çalışıyorsunuz." demesi dikkat çekti.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden Hrant Dink'in öldürüleceği konusunda jandarmaya bildirilmediğini söyleyen Ali Öz, "O bilginin bize emniyetçe aktarılıp aktarılmayacağı konusunda emniyet müdürlüğüne sorun, bizim istihbaratta dağıtılacak yerler bellidir. Orada bu husus açıktır. Ne yazdığını açıklayamayacağım, jandarma komutanı olarak Yasin Hayal'in faaliyetlerinden haberim yoktur. Yasin Hayal'i olaydan önce tanımam, duymadım. Olaydan sonra medyadan bu kişiyi tanıdım. Bizzat görüşmüşlüğüm yoktur ama jandarma komutanıyım. Topluluk dışında her zaman bulunabilirim, bulunduğum bir ortamda bilmeden istemeden bulunmuş olabilirim isteyerek bulunmuş değilim tanımam." şeklinde konuştu.

Avukat Hakan Bakırcıoğlu'nun 20 Ocak 2007 tarihli haber kağıt ve bilgi formunda yer alan bilgilerin "Temmuz 2006 tarihinde elde edildiğini istihbarat şube müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız söyledi mi?" sorusuna Öz, böyle bir şeyin gündeme geldiğini hatırlamadığını söyledi.

Avukat Arzu Becerik'linin, Hrant Dink cinayet işlendikten sonra bu hususun Türkiye için önemli olup olmadığı sorusuna karşılık da Öz, sorunun bu olayla ilgisinin olmadığını, cevap vermeyeceğini kaydetti. Müdahil avukat Arzu Becerikli, hakim Abdulgafur Avcı'ya söylediklerinin satır satır zapta geçirilmesini söyleyerek, "Bu sözler bizim için önemli hakim bey. Türkiye kazan biz kepçe dolaşıyoruz. Bizim için bu hususlar çok önemlidir. Dava görevi ihmalden açılmıştır. Sorduğumuz sorularla sanığın kastını ortaya çıkarmaya ve anlamaya çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 4 sayfa ifade veren Albay Öz, adliyenin arka kapısından çıktı. Öz'ün bindiği otomobil, olay yerinden uzaklaşırken bir araca çarptı. Hafif maddi hasara yol açan Öz'ün aracı, hızla adliyeden uzaklaştı.