BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Akşam'a göre Yar, RTÜK'ün tetikçisi

Akşam Gazetesi'nin RTÜK Başkanı Fatih Karaca'yla mücadelesi devam ediyor. Akşam, Mesut Yar'ın RTÜK'ün tetikçisi olduğunu yazdı.

Abone ol

Akşam Gazetesi ve RTÜK arasında sanki bir harp başladı. Gelin-kaynana yarışmalarına son verilmesi ve televizyon dizilerine yapılan yasaklamalar Akşam'da bazı sinirlerin bozulmasına neden oldu. Aynı zamanda Akşam RTÜK yandaşı gazete ve gazetecilere de tepki duyuyor. Burhan Ayeri, "Sabah yazarı Mesut Yar RTÜK'ün Truva atı mı" yazısıyla ilk tepkiyi gösterdenlerden.

Bir Fatih Altaylı programı 'Başka Yerde Yok'la kapattığımız ekrana çıkış dönemini, yine bir Altaylı yapımı 'Teke Tek'le açtık. Gerçi bant kayıttı ama, genç ve başarılı meslektaşlarımızı yalnız bırakmadık. Kanal-D'deki yayını izleyenler RTÜK Başkanı'nın yeni bir şey söylemediğini fark etmişlerdir. Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek gerekirse, başından beri savunduğumuz 'Oto kontrol'un artık işlediğini itiraf etmeliyiz. İlk örneği Kanal-D verdi. atv'ninki, tutmayan bir yarışmanın 'Bahane oldu, kurtulduk' mazeretinden öteye gitmez. Tıpkı Ali Kırca ve Savaş Ay'ın, düne kadar malzeme yaptıklarını şimdi 'Tuu kaka' sınıfına sokmaları gibi.

Fatih Karaca, televizyon seyircisini örgütleme peşinde olduğunu bir kez daha hissettirdi. Sanırız bu konudaki muhtemel oluşuma sponsor olacak. Hatta bir futbol kulübü kurarlarsa forma reklamları 'RTÜK' şimdiden hazır. Başkan'ın en çok kullandığı üç kelime 'Açık, net ve şeffaf'tı. Bunları ağzından hiç düşürmedi. Bizim eleştirilerimizden rahatsızlığını 'O arkadaş, kendi kanallarındaki mafya dizilerini, çokça seyrettiği için 'Haraç' diyor. Devlet haraç almaz' diyerek ortaya döktü. İşte bu noktada kendisine aynı soruyu soracağız; 'RTÜK, kuruluşundan bu yana televizyonların reklam gelirlerinden ne kadar komisyon aldı?' Bu yüzde onluk dilimlerin toplamı nedir? İlaveten, kesilen para cezalarını da istiyoruz. 'Gelelim grup televizyonu' göndermesine. Show TV'nin yerini bile zor buluruz. Genel Müdürü ile sadece bir kez telefonda konuştuk. Onlarla ilgili en ağır eleştiriler bu köşede yer alır. Karaca, 'Mesut'un -Yar- görüşleri de var mı?' diyerek, adamını kolladı. Biz hiç yan tutmadık. Hayatımızda hatır için torpil yapmak, aklımızdan geçmedi. Her fırsatta çullanılan 'Kurtlar Vadisi'nde sayelerinde artık kan yok. Polat Alemdar sigara içmiyor, kitap bile okumaya başladı.

RTÜK üyesi, başkan yardımcısı ve sonunda en tepedeki isim haline gelen bir kişinin hala ekranda ne giyinip, ne takılacağını öğrenememesi çok acı. Boynundaki kravatın enine çizgisi, yayında puslanma yarattı. Yani, görüntü kirliliğine sebep oldu. Sanırız birilerinin artık Fatih Karaca'yı bu konuda eğitmesi gerekiyor. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Hele bunca yıla rağmen...

Teke Tek'te konuşan Yüksel Aytuğ, Cengiz Semercioğlu ve Sina Koloğlu'nu beğendik. Sansüre karşı olduklarını açık tavırla ortaya koydular. Mesut Yar'ınkini ise bekliyorduk. Ona göre 'Fatih Karaca'nın konuşmasıyla çiçek açmıştı'. Sadece Yar'a 'Allah muhabbetlerini artırsın' demekle yetiniyoruz. Unutmadan TRT'yi de ilave edelim. RTÜK Başkanı'na yayınlarıyla en iyi desteği veren kuruluş...

Cevat Fehmi Başkut'un 'Paydos'unun son uyarlamasını yazmadan günü kapatmayacağız. 1968'de Sadri Alışık ve Gülistan Güzey'in başrollerini paylaştığı bu film yeniden çekildi ve TRT-1'de yayınlandı. Ediz Hun, Selma Güneri, Aydemir Akbaş gibi oyuncularla çok başarılı bir film olduğunu gördük. Müthiş zevk alarak izledik. Ülkü Erakalın ustanın şahsında emeği geçen herkesi kutluyoruz.

YAZI:Burhan AYERİ
AKŞAM