BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,69
ALTIN 2.407,25
HABER /  GÜNCEL

AKPden ayrıldı DPden seçime giremiyor

AK Parti yeniden aday göstermeyince DP'den aday olan Bursa Belediye Başkanı Hikmet Şahin seçimlere giremiyor

Abone ol

AK Parti'den aday gösterilmeyince 29 Mart yerel seçimlerinde Demokrat Parti'den (DP) aday olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin seçimlere giremiyecek.

Anavatan İl Başkanı Ahmet Kömbe'nin İl Seçim Kurulu'na yaptığı, "Siyasi Partiler Yasası'nın 40. maddesi C fıkrası gereğince, 'bir partide önseçim ya da merkez yoklamasına giren adayın bir başka partiden aday olamayacağı' hükmü uyarınca Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin DP'den aday olamaz" itirazı kabul edildi. Şahin, Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz etmeye hazırlanırken, gelişme şehir kamuoyuna 'bomba' gibi düştü.

2004 seçimlerinde AK Parti'den Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Hikmet Şahin, 29 Mart'ta yapılacak seçimler için Recep Altepe ile birlikte parti yoklamalarına katılmış, aday gösterilmeyince istifa etmiş, DP saflarına geçmişti. Anavatan Partisi İl Başkanı Ahmet Kömbe, Bursa İl Seçim Kurulu'na başvurarak, Şahin'in DP'den adaylığına itiraz etti. İl Seçim Kurulu, Kömbe'nin "Başkan Şahin'in partisinden istifa etmekte geciktiği ve dolayısıyla da DP adayı olamayacağı" yolundaki itirazını haklı buldu. Seçim Kurulu, AK Parti'den aday adayı olduğu için Şahin'in DP'den aday olamayacağına karar verdi. Hikmet Şahin, kararı Yüksek Seçim Kurulu'na taşıyacak ve itiraz hakıknı kullanacak. İtiraz kabul edilirse, Şahin yoluna DP'de devam edecek.

Siyasi Partiler Yasası'nın 40. maddesi C fıkrasında şu ifadeler yer alıyor: "Bir partide önseçim ya da merkez yoklamasına giren aday bir başka partiden aday olamaz."

Hikmet Şahin'e yönelik yapılan itiraza, 2004 seçimlerinde İzmir'in Konak ilçesinde CHP'den aday olamayınca SHP'ye geçen adaya CHP'nin itirazı üzerine Konak İlçe Seçim Kurulu'nun verdiği 'seçime girememe' kararı delil gösterildi. Hikmet Şahin, adaylık için AK Parti'de temayül yoklaması ve merkez yoklamasına katılmış, aday gösterilmemesi üzerine DP'den aday olmuştu.

Öte yandan Osmangazi Seçim Kurulu ise DP Osmangazi İlçe Belediye Başkan Adayı Yakup Aktaş'a yönelik itirazı ise reddetti.