BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.432,68
HABER /  GÜNCEL

AKP kendini suçlu hissediyor!

Maraş katliamını protesto etmek için Ankara'dan Maraş'a gitmek isteyen bir grup polis engellemesiyle karşılaşınca devreye CHP Milletvekili Levent Gök girdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Tarihler 19 Aralık 1978'i gösteriyordu. Olacaklar önceden belliydi aslında. Birileri düğmeye basmış, yıllar yılı bir arada kardeşçe yaşayan Maraş halkını birbirine düşürmeyi başarmıştı. Sünni vatandaşlar Alevi vatandaşlara karşı kışkırtılıyor, Kahramanmaraş'ta sıradışı bir şeyler oluyordu. O gün, o kara gün geldiğinde, beşikteki bebelerden, dedelere ninelere kadar kıyım yapıldı. Alevi oldukları için tam 150 insanın canına kast edildi. Tarihe Maraş olayları olarak geçen bu vahşet hafızalardan hiç silinmedi. Tam 34 yıl sonra acısından bir şey eksilmeyenler, bu vahşetlerin artık bitmesini isteyen, bu hatırlatmayla barış dolu günlere olan özlemlerini haykırmak isteyen insanlar dün Maraş'a gitmek istediler. Ama bir engel vardı. Gece yarısı, otobüsü durduran polis kalabalığı otobüsün sigortası olmadığı gerekçesiyle tarfiğe çıkmasının mümkün olmadığını söyledi. Toplanan kalabalık durumu CHP Ankara milletvekili Levent Gök'e aktardı. Sonrasını Levent Gök'ten dinliyoruz.

AMAÇ MARAŞ'A GİTMEYİ ENGELLEMEK

"Maraş'taki anma toplantısına gitmek isteyen, Batıkent Pir Sultan Abdal Cem Evi'nde toplanan insanlar, polisin gelmesiyle beni aradılar, polisin kendilerini Maraş'a göndermediğini söylediler. Nedenini sordum, bilinmiyor. Böylesine özel ve önemli bir anma etkinliğine polis niçin izin vermez ben de şaşkınlık geçirdim. Ve hemen oraya gittim. 1000 kişiye yakın insan toplanmıştı. Emniyet yetkilileriyle görüştüm, sorunun aracın sigortası olduğunu söylediler. Hemen sigorta şirketini arayıp bunun doğru olmadığını kanıtladık. Emniyet yetkililerine gerçek sorunun bu olmadığını, iktidarın değil halkın polisi olmaları gerektiğini söyledim. Onlara, iktidarın maşalığını yaptıklarını söyledim. Gecenin bir yarısı ara sokta bulunan bir cem evine bunca kalabalık bir polis ekibinin gelmesinin normal olmadığını belirttim. Mantıklı bir açıklama yapmadılar ve "biz emirle gelir, emirle gideriz" dediler. Gerçek niyetleri Maraş'a gidilmesini engellemek. Polislerin isimleri aldım ve onlara, insanların seyahat özgürlüğünü engelledikleri gerekçesiyle haklarında suç duyurusunda bulunacağımı söyledim, Emniyet Müdür Yardımcısı geldi ve gitmelerine izin verdi."

İKTİDAR İKİ İNSANIN YAN YANA GELMESİNDEN KORKUYOR

12 Eylül'le hesaplaştığını söyleyen hükümetin, insanları anma törenine göndermemesinin manidar olduğunu belirten Gök, iktidarın samimiyetinden şüpheli.

"İktidar, iki insanın dahi yan yana gelmesinden korkuyor. Her toplantının, her anma etkinliğinin, her demokratik tepkinin kendisine yönelik bir protestoya dönüşeceğinden korkuyor. Mümkün olduğu kadar kalabalıkları yan yan getirmemye çalışıyor. Çünkü artık Türkiye'de yaşanan yolsuzluklar, hukuksuzluklar, adaletsizlikler, insan hakları ihlalleri artık bunu sorun kabul eden toplumun iktidara karşı tepki göstermesine yol açıyor. İktidar bundan çekiniyor."

"Bu iktidar samimi değildir. Bu iktidar sadece kendi bakış açısının öngördüğü konuların irdelenmesine, bu konulşarda araştırma yapılmasına izin veriyor. Bu iktidar Türkiye'deki tüm gerçekleri saklayan, kendi hukuksuzluklarını ve kendi siyasi felsefelerinin temelinde yatan bu ayrışmaların da tekrar ortaya dökülmesinden rahatsızlar. Maraş katliamında alevi yurttaşlarımız ölmüştür. İnsanlar bu katliamların bir daha yaşanmaması için anma töreni yapmak istiyorlar ama iktidar bundan dahi korkuyor."

İKTİDAR KENDİNİ SUÇLU HİSSEDİYOR

Böylesine normal bir anma törenine iktidarın neden karşı çıktığını anlamadığını söyleyen Levent Gök'e göre AKP kendini suçlu hissediyor.

"İktidar demek ki kendi siyasi felsefesinin taraftarlarının bu katliama neden olduğunu düşünüyor ki, böyle bir tabloda kendisine eleştiri yöneltilmesinden rahatsız oluyor."