BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.492,61
HABER /  GÜNCEL

AKP: Çözüm süreci sürmeli

Salı günü TBMM'nin açılmasından sonra koalisyon pazarlıklarında ilk adım AKP'den gelecek. BBC Türkçe'ye konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık özellikle MHP'ye seslendi, "Kırmızı çizgiler gözden geçirilmeli, çözüm süreci sürmeli" dedi.

Abone ol

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çelik (sağda), dün düzenlenen törenle mazbatasını almıştı

13 yıl sonra TBMM'deki çoğunluğunu kaybeden ve koalisyon görüşmelerine hazırlanan AKP'nin genel başkan yardımcısı Öznur Çalık, çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Öznur Çalık, "Öncelikle bütün siyasi partiler milletin kırmızı çizgisini 7 Haziran seçimlerinde gördü. 'Uzlaşın' mesajı verdi. Bizim en önemli kriterimiz, milletin iradesi. Dolayısıyla milletin iradesi 'uzlaşın' mesajını verdikten sonra bütün partiler kırmızı çizgilerinin ne demek olduğunu tekrar gözden geçirmesi gerekir." dedi.

"Koalisyon için yapmamız gereken neler var, bunlara tek tek bakacağız." diye konuşan Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çözüm süreci bizim için çok önemli. Çözüm süreci gibi ülkenin ve milletin iradesinin yansıdığı sandık da çok önemli. MHP de dahil hepimizin Türkiye’nin gerçeklerini görmesi gerekir."

Koalisyon görüşmelerinde kilit parti olarak gözüken MHP, "çözüm sürecinin bitirilmesini" ön koşulları arasında sayıyor. Tam tersini söyleyen HDP ise AKP ile koalisyona girmekten yana değil.

'Cumhurbaşkanı, milletin kırmızı çizgisidir'

Hükümet denklemi dışında kalmayacağını vurgulayan AKP ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için en büyük risk, partinin olmadığı bir koalisyon hükümetinin 13 yıllık dönemle hesaplaşmaya girişme ihtimali.

Cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesi, 17/25 Aralık soruşturmaları gibi konular koalisyon pazarlıklarında AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu bekleyen sıkıntılı konuların başında geliyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise asıl konuşulmaması gerekenin Cumhurbaşkanlığı makamı olduğunu söyledi.

Öznur Çalık, "Cumhurbaşkanımız, milletin kırmızı çizgisidir. Cumhurbaşkanlığı, anayasanın belirlemiş olduğu ölçü ve değerlerle vardır. Dolayısıyla hiçbir şekilde meşruiyetini tartıştırmadan bizim görüşmelerimize devam etmemiz gerekiyor." dedi.

Çalık'ın vurguladığı diğer noktalar ise AKP'nin "İktidar asla bizim vazgeçilmezimizdir" gibi bir anlayışının olmadığı, milletin mesajını doğru okumaya çalıştıkları ve erken seçim dahil tüm kararların "başlarının üstünde" olduğu.

'Bir araya gelebiliyorlarsa, hükümeti kursunlar'

Milletin AKP'ye mesajını "Siz birinci partisiniz, diğer partilerle de uzlaşın ve hükümeti kurun" olarak özetleyip, "Millet bize ne diyorsa o" diye de ekliyor Çalık.

Öznur Çalık'ın; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhalefet partilerine atfen söylediği "yüzde 60’lık blok" sözü ile ilgili görüşü ise net:

"Bu blok bir araya gelebiliyorsa, hükümeti kurmalarında bir sakınca yok."