BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

Akın Öztürk'ün damat yanıtlı ifadesi : Eyvah TSK rezil oldu!

ANKARA'da görülen Çatı davasında Akın Öztürk'ün çapraz sorgudaki ifadeleri bomba. Akın Öztürk'e FETÖ'cü damadı da soruldu. Akın Öztürk, Mehmet Dişli'nin darbe gecesi pozisyonunu da anlattı.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanık generallerden YAŞ üyesi Akın Öztürk, çapraz sorgulada konuştu. Akın Öztürk sıkı FETÖ'cü çıkan damadıyla ilgili soruları da yanıtladı.

Sanıklardan darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk, hainlik suçlamasıyla yargılanmasının kendisi için en büyük ceza olduğunu söyleyerek, 46 yılını orduda geçiren bir insan olarak silah arkadaşlarına silah doğrultacak bir insan olmadığını ileri sürdü. Akın Öztürk şunları söyledi;

- "Ben 1960 darbesini, 1971 muhtrasını, 1980 darbesini, 28 Şubat olaylarını yaşamış, milletin üzerindeki olumsuz etkilerini gören bir asker olarak, bu darbe girişimini haklı görecek veya destekleyecek bir kişiliğe, yapıya sahip değilim. Bu yaftayı üzerime çiviyle çaksalar da tutturamazlar".

- "Yurtta Sulh Konseyi' isimli oluşuma dahil olmadığım gibi bu oluşumun ismini ilk defa emniyet aşamasında polislerden duydum. Genelkurmay Başkanının darbenin başına geçirilmesi konusunda oluşturulan ekibe katılmadığım gibi komutanın ikna edilmesi için herhangi bir çabam olmamıştır. Huzurda bulunan sanıkların hiçbirisi benim olaya karıştığımı, katkıda bulunduğumu, emir ve talimat verdiğimi söyleyemez"

ÇAPRAZ SORGUDA NELER ANLATTI?
Öztürk
, Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in, generallerin FETÖ mensubu olduğu konusunda kendilerine bilgi gelip gelmediğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"İhbarlar hep geliyordu. Bunların hepsini Genelkurmaya bildiriyor, incelenmesini istiyoruz. Somut delil gelmedi. Her yıl YAŞ öncesinde gelen ihbarları, terfiye girecek bütün generalleri ve albayları Emniyete ve MİT'e sorduruyorduk. En son, kuvvet komutanlığından ayrılmadan önce, 23-24 Temmuz 2015'te, elime gelen en büyük listeydi, sayın MİT Müsteşarı'na bunu takdim ettim. Yanılmıyorsam 68 kişilik listeydi. 'Al, bunun gereğini yap' dedim. Yine YAŞ arifesinde, 22-23 kişi, hep generaller vardı, 'Bunlar içinde bilinenler varsa bize verin çünkü işlem yapacağız' dedim."

 "Bana yapılan muamele derdest değil midir?" : Müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, söz alarak Öztürk'e HTS kayıtlarına yansıyan telefon görüşmelerini sordu. Öztürk, iddianameye yansıyan telefon görüşmelerini yalanladı. Aydın'ın, "Beyanınızda 9 Temmuz'da İzmir'deki kamptan ayrıldığınızı söylüyorsunuz, ne amaçla ayrıldınız?” sorusuna karşılık Öztürk, "Çerkezköy’de yeğenime kız istemek üzere 9 Temmuz günü ayrıldım. Akşama kız isteme oldu. 10 Temmuz'da geri döndüm. Çerkezköy'e gittiğimizde orduevi müdürü, üs komutanı ve kaymakam usulen bizi gördü." dedi.

Ankara'da da üst düzey komutanların derdest edildiğinin belirtilmesi üzerine Öztürk, karargaha girerken kendisine silah doğrultulduğunu söyleyerek, "Bana yapılan bu muamele derdest değil midir? Silahlarını kaldırdılar. Nedir bunun adı?" diye konuştu.

"Terfi sırasında olan generallerle ilgili geliyordu" : "FETÖ üyesi subaylarla ilgili MİT'e liste verdiğinizi söylediniz. O listede buradaki sanıklardan kimse var mıydı?" sorusuna karşılık Öztürk, şunları söyledi:

"Şu var, şu var diyemem. YAŞ arifesinde zaman zaman, parça parça geliyor. Buradaki arkadaşlarım hakkında da gelmiştir. 3'ü, 4'ü, 5'i hakkında gelmiştir. Şu anda net hatırlamıyorum. O sene terfi sırası olan generallerle ilgili geliyordu. Gelen ihbarların ciddiyetine göre değerlendiriyorduk. Şu var, bu var diye söylersem yanlış yapmış olabilirim."

HEPSİNİ O GECE BEN ARADIM

"Partigöç ile görüşmelerinizde siz mi, o mu aradı?" sorusunu Öztürk, Partigöç ile emir subayı aracılığıyla görüştüğünü, aramayı kendisinin yaptırdığını söyledi. Akın Öztürk, "Ben aradım hepsini. Önce Hava Kuvvetleri karargahını, cevap alamayınca Genelkurmay Karargahını arattım." diye yanıtladı.  

AKIN ÖZTÜRK'ÜN FETÖ'CÜ DAMAT YANITI

Akın Öztürk, soru üzerine sıkı FETÖ'cü çıkan damadı Hakan Karakuş'u o gece hiç görmediğini iddia etti. "Damadınızı hiç merak etmediniz mi?" sorusuna Öztürk, "Ben Genelkurmay Başkanı'nın yanına geldim, ondan sonra hiç ayrılmadım. Hiçbir pilotla temasım olmadı. O darbe hengamesinde Hakan nerede, zinhar aklıma gelmedi. Bir tek Genelkurmay Başkanı'nın gözüne bakıyorum ben." karşılığını verdi.

Akın Öztürk'ün damadı Hakan Karakuş sıkı bir FETÖ üyesi çıkmıştı. Hakan Karakuş o gece Akıncı üssünde darbeci pilotlara emir veren kişiydi. Karakuş darbe girişimi başarısız olunca kaçıp saklanmıştı. Akın Öztürk'ün damadı TBMM'yi bombalayan pilotun evinde yakalanmıştı. 

EYVAH SİLAHLI KUVVETLER REZİL OLDU

Öztürk, bir başka soru üzerine o gece Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile sabaha kadar beraber olduğunu, Akar ile "Eyvah, Silahlı Kuvvetler rezil oldu" diye dertleştiklerini iddia etti.

O gece çoğunlukla 143. Filo'da bulunduğunu belirten Öztürk, "Genelkurmay Başkanımızın ifadelerine kendi ifadelerimi katarak tez elden bu işten vazgeçilmesini arkadaşlara iletmeye çalıştım. Hepsi bu" iddiasında bulundu. "Onlar ne söylediler?" sorusu üzerine Öztürk, "Birinci ve ikinci görüşmede kararlılıklarını gördüm. Üçüncü ve dördüncü görüşmelerde onlar da ikna oldular." dedi.

Akın Öztürk darbe girişiminden 10 ay sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkarken, duruşması bugün de devam ediyor. Çapraz sorgusu yapılan Akın Öztürk FETÖ darbe girişiminin askeri kanattaki
1 NUMARASI olarak gösteriliyor. Akın Öztürk darbe gecesi Akıncı üssünde yakalanmıştı. 

HULUSİ AKAR'DA TELEFON VAR MIYDI?
Akın Öztürk, "O gece Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın elinde telefon gördünüz mü? Bir yeri aradı mı, biriyle görüştü mü?" sorusu üzerine, Orgeneral Akar'ın Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüğünü bildiğini, bunun dışında başka bir görüşmesini hatırlamadığını anlattı.

"AKIN SEN KAL DEDİ VE"...
Öztürk
, "143. Filo'dan müspet cevap alınca Başbakan ile görüştü. 'Bu işi bitiriyoruz, beraber Başbakanlığa gidiyoruz' dedi. Sonra telefonla görüşüp 'Akın, sen kal. Bir saat daha burada arkadaşlara göz kulak ol' dedi. Ben de gelmek istediğimi, bu kargaşa içinde daha sonra gelmemin mümkün olmayacağını söyledim. Beni aldıracağını söyledi." diye konuştu.

MEHMET DİŞLİ'NİN POZİSYONU NEYDİ?

Sanık avukatlarının, "Mehmet Dişli'nin pozisyonu, Genelkurmay Başkanımızın sözlerini yerine getirir pozisyon muydu?" sorusa ise Öztürk, "Evet, o pozisyondaydı" karşılığını verdi.

Mehmet Dişli de var! Yurtta Sulh konseyi üyeleri bakın kim?

Darbecilere ilk kez uygulandı! İlginç detay