BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.442,67
HABER /  GÜNCEL

Akdağdan zehirli su itirafı

Sağlık Bakan Recep Akdağ, başta olmak İzmir olmak üzere bazı illerin zehirli su içtiğini söyleyerek başkanlara seslendi.

Abone ol Sağlık Bakan Recep Akdağ, aralarında İzmir'in de bulunduğu 6 ildeki içme suyundaki arsenik oranının belirlenen değerlerin üzerinde olduğunu ifade ederek, ''Bu illerimizin belediye başkanları için söylüyorum. Üzerlerine düşen vazife, işi siyaset malzemesi yapmadan bu sorunu bir an önce çözüp vatandaşa sağlıklı içme suyu sağlamak olmalıdır'' dedi.

Çeşitli inceleme ve toplantılara katılmak üzere Samsun'a gelen Bakan Akdağ, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret ederek kentle ilgili bilgi aldı.

Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret eden Bakan Akdağ, burada yaptığı açıklamada, son günlerde tartışma konusu olan bazı illerdeki içme suyundaki arsenik olayına değindi.

''Arsenikle ilgili kim polemik oluşturuyorsa kanaatimizce yanlış yapıyordur'' diyen Akdağ, şunları kaydetti:

''Bu teknik bir konudur. 2004-2005 yılında Sağlık Bakanlığı olarak bir çalışma yaptık. Çağdaş ülkelerin uyguladığı düzenlemeyi Türkiye için geçerli hale getirdik. Bu düzenleme ile içme sularındaki arsenik miktarı 10 mikrogram/desilitre altında olması gerekiyor. Biz belediyelere bunun için üç yıllık bir süre verdik. 2005'de yönetmeliği yayınladık. 2008 Şubat ayına kadar da fırsat tanıdık. 2005 yılında 12 belediyemizde problem vardı. Bu arada belediyelerimizden 5'i meselelerini halletti. Birisi de halletmek üzere. Böylece 12 belediyeden altısı meselesini halletmiş oluyor. İçinde İzmir ilimizin de bulunduğu birkaç ilimizde, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Van ve Kars, bu illerimizde arsenik oranı çok yüksek çıkıyor.''

KANSER RİSKİ
Sağlık Bakanlığı olarak hem rehberlik hem de denetlemeler açısından hassas davrandıklarını anlatan Bakan Akdağ, bundan sonra da hassas davranacaklarını söyledi.

Uzun süreli arsenikli içme suyu kullanılmasının kanser riskini artırdığının bilindiğini de ifade eden Recep Akdağ, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

''Uzun müddet kullanıldığında kanser açısından bir risk oluşturuyor. Arseniği kısmen yüksek olan bir suyun birkaç kez içilmesi ile insanlar kanser olur düşüncesi yanlış, ama bir risk faktörü var. Uzunca bir süre buna maruz kalındığında kanser görülme sıklığının arttığını biliyoruz. Bu bütün dünyanın kabul ettiği bir gerçek. Dolayısıyla halkın sağlığını bu kadar ilgilendiren bir konuyu polemiklere, tartışmaya götürmenin ben çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de topu topu 6 il kalmış. Bu illerimizin belediye başkanları için söylüyorum. Üzerlerine düşen vazife, polemik yapmamak, işi siyaset malzemesi yapmadan bu sorunu bir an önce çözüp vatandaşa sağıklı içme suyu sağlamak olmalıdır. Çok net olarak söylüyorum. 3 yıl içinde gerekli tedbirler alınmış olsa bu sorun ortaya çıkmazdı.''

SAĞLIK HARCAMALARI
Türkiye'deki sağlık harcamalarına da değinen Bakan Recep Akdağ, gelişmiş ülkelerdeki sağlık harcamalarının kendi büyüme hızları ile orantılı olduğunu söyledi.

Zenginleşen ülkelerdeki sağlık harcamalarının artış gösterdiğini ifade eden Akdağ, Türkiye'de sağlık harcamalarının da büyüme hızıyla orantılı olarak artış gösterdiğini ifade etti.

2000'li yıllardaki kriz dönemlerinde sağlığa ayrılan payın yetersiz kaldığını belirten Recep Akdağ, OECD ülkeleri arasında sağlığa ayrılan pay bakımından Türkiye'nin son sıralarda geldiğini söyledi.

Türkiye'de sağlığa ayrılan payın 5.7'lik bir oranı temsil ettiğini belirten Akdağ, ''Ben Sağlık Bakanı olarak umut ediyor ve bekliyorum ki sağlığa ayrılan bu payı artıralım'' dedi.

Bakan Akdağ, Samsun'daki temasları kapsamında Sağlıkta Dönüşüm Programı Samsun İli İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'na da katılacak.