BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

'Akademik Kadrolaşma Planı' iddiası

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin öğretim üyesi alımı ilanını eleştirdi

Abone ol

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin yayımladığı öğretim üyesi alımı ilanının ''Akademik Kadrolaşma Planı'' olduğunu savundu. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin yayımladığı öğretim üyesi alımı ilanında, alınacak profesör, doçent ve yardımcı doçentlerde aranacak ölçütlerin, bir üniversiteye yakışmayacak nitelikte olduğu öne sürüldü.

Üniversiteye alınacak öğretim üyesi kadrosunun tamamının önceden belirlendiği, ardından da bu kadro için zemin hazırlandığı, daha sonra önceden belirlenen kişilerin bireysel özellikleri sorularak buna uygun şartlar tesis edildiği ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Örneğin profesörlük veya doçentlik unvanını alma sürecinde hangi kursa, hangi toplantıya katıldığı, özel ilaç ve tıbbi malzeme firmalarının desteğiyle katıldığı yurt dışı gezi ve kurslarına izleyici dahi olsa katılarak aldığı sertifikalar ölçüt olarak alınıyor. Eğer bu da yetmiyorsa 'uyku apnesi konusunda çalışma yapmış olmak' gibi bir fark aranıyor.

İlandaki dahiliye profesörü için ayırt edici özellik ise troid hastalarında 'perkutan lazer ablasyon metodu' ve 'elastosonografi' konularında deneyim sahibi olmak. Bu şu demek oluyor: Dahiliye profesörüyseniz, 'perkutan lazer ablasyon metodu' veya 'elastosonografi' konularında deneyim sahibi değilseniz ağzınızla kuş tutsanız bu kadroya giremezsiniz. Kaldı ki 'deneyim sahibi olmak' ne demektir, ölçütü nedir ve nasıl kanıtlanacaktır?

Bu kadar zahmete ne gerek var? Kimi alacaksanız adını yazın bitsin bu komedi. Bu ülkede kimlerin başhekimliğe veya yardımcılığına veya Bakanlık bürokratlığına nasıl atandığını sokaktaki herkes bilir. Hülle yolu ile profesör yapılarak nasıl klinik şefleri atandığını sendikamız defalarca kamuoyuna duyurdu.

Bilimsel ölçütlere göre alınacak bir akademisyen için üst düzey sağlık yöneticiliği koşulu aramak ne etiğe ne de hukuka sığar? Bunun adı öğretim üyesi alım ilanı değil tam bir AKP'dir. Yani 'Akademik Kadrolaşma Planı'dır. AKP planına dahil isimler de yakında açıklanacaktır. Şimdi bu ülkenin aydınlık hekimleri ve bilim insanları görevin büyüğü sizde değimli? Ses çıkarmayacak mısınız? Yoksa 'Cumhuriyet Savcıları'nı mı bekleyeceksiniz? Biz bu suçu tüm halka, basına ve kamuoyu ile cumhuriyet savcılarına saygılarımızla duyuruyoruz.''