BIST 10.085
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.411,00
HABER /  GÜNCEL

AK Partiye halktan formüller

Kapatılmama kararı sonrasında AK Parti’ye yol gösteren çok. Ya halk ne düşünüyor ve öneriyor. İşte halkın formülleri:

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- AK Parti hakkında Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmama kararı hem ülke içinde hem de ülke dışında genelde olumlu bir hava estirdi. Mahkemenin kararını uyarı olarak gören bir çok kesim, AK Parti ve Başbakan Erdoğan’ın yeni dönemde farklı ve ılımlı bir politika izlemesi gerektiği görüşünde. Peki halk nasıl bakıyor. İşte Metropol araştırmasına göre halkın bu davaya bakışı ve hükümete önerileri:

TATMİNKAR KARAR

Karar genel olarak olumlu bulunurken bazı kesimleri tatmin etmedi. Halkın yüzde 69,7’si bu kararı olumlu değerlendirirken, kararı olumsuz olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 27,6 oldu. CHP’li seçmenlerin yüzde 47,8’i de bu kararı olumlu değerlendirirken, Mahkeme’nin siyasi ve ekonomik dengeleri gözetip uzlaşmacı bir karar verdiğini düşünenlerin oranı yüzde 70,6 olarak belirlendi.. Mahkemenin delilleri gözetip hukuki bir karar verdiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 21.

LAİKLİĞİ TEHDİT ETMİYOR

AK Parti kapatma davasının özü laiklik ilkesinin ihlal edildiği ve anti laik eylemlerin odağı haline geldiği şeklindeki iddialardı. Oysa halkın yüzde 60,3’ü böyle düşünmüyor ve AK Parti’yi laikliği tehdit eden bir parti olarak görmüyor. Halkın yüzde 35,3’ü ise AK Parti’yi laikliği tehdit eden bir parti olarak algılıyor.

PEKİ NE YAPSIN?

AK Parti’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu ve kapatılması gerektiğini düşünenler bu karar ile AK Parti’nin davaya da konu olan eski politikalarına devam edemeyeceğini aksi halde yeniden davanın açılacağını iddia ederlerken, AK Parti ve seçmenleri henüz bekleme ve değerlendirme aşamasında olduğu da gözlendi.

DEĞİŞSİN

Halkın büyük bir kesimi (%73,4) AK Parti’nin eski politikalarını değiştirmesi gerektiğine inanıyor. AK Parti’li seçmenlerin de yüzde 58,6’sı bu görüşte. Halkın yüzde 22,6’sı ise AK Parti’nin eski politikalarını aynen sürdürmesi gerektiğine inanıyor.

KARAR NASIL ETKİLER?

AK Parti kapatılmamış olsa da hazine yardımından kesinti cezası almış olması ve laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiğinin tespit edilmesi, bu partinin bundan sonraki süreçte eskisi kadar rahat hareket edip edemeyeceği sorusunu da beraberinde getirdi. Halkın yüzde 26,8’i verilen cezanın partiyi tedirgin edeceği ve rahat politika üretemeyeceğini düşünüyor. Bunun tam tersi düşüncede olanların oranı ise yüzde 68,3.

NELER YAPILSIN?

Halkın yüzde 61,3’ü AK Parti’nin bundan sonra ekonomik tedbirlere ağırlık verilmesini, yüzde 18,5’i yeni ve sivil bir anayasa hazırlanmasını isterken, yüzde 15,9 oranında bir kesim ise AB ile olan ilişkilerin geliştirilmesini ve siyasi-hukuki reformların yapılmasını istiyor.

AK PARTİ KAZANDI

Davanın kapatılmama ile neticelenmesi kuşkusuz Ak Parti cephesinde büyük bir kazanç olarak görülüyor. Halkın yarısı da (%50,4) bu görüşe katılıyor ve partinin oylarını artırdığını düşünüyor. Bu dava sonucunda AK Parti’nin aslında zararlı çıktığını ve oylarını azalttığını düşünenlerin oranı ise yüzde 32,7’de kaldı.