BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

AK Parti'nin restine 16 maddelik yanıt

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yemin etmeme kararını Meclis'te milletvekilleriyle masaya yatırdı. Çıkışta 16 maddelik bir açıklama yaptı

Abone ol

Ankara'daki yemin etmeme krizi büyüyor. Başbakan Erdoğan'ın yemin krizi sonrası CHP'lilere devamsızlık hatırlatması yaparak milletvekilliklerinin düşürülebileceği restine CHP'den karşı rest geldi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu neden yemin etmediklerini içeren 16 maddelik manifesto niteliğinde bir açıklama yaparak "Tehdide ve şantaja asla ve asla boyun eğmeyeceğiz. Her bedeli ödemeye hazırız" dedi.

CHP Milletvekillerinin alkışlarla karşılık verdiği açıklamada MHP'ye de gönderme vardı. Maddelerden birinde "CHP seçimlerden önce uzun hukuksuzluk sürelerinden şikayet edenlerin seçim sonrası ikiyüzlü siyaset anlayışını da şiddetle reddediyor" denildi.

CHP liderinin en çok alkış aldığı bölüm ise Meclis'teki Atatürk'ün "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazısına yaptığı gönderme oldu. Kılıçdaroğlu, "Biz o sözün arkasındayız. Şimdi egemenlik kayıtlı ve şartlı olmaya başladı. Milletin iradesi herşeyin önündedir. Bizim mücadelemiz budur" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun milletvekilleriyle yaptığı 2 saatlik toplantının sonrasında yaptığı 16 maddelik açıklama şöyle oldu:

1-Türkiye'de insan haklarının, evrensel hukukun, demokrasinin, seçme ve seçilme hakkının eksiksiz uygulanması için her bedeli ödemeye hazırız. Tehdide ve şantaja asla ve asla boyun eğmeyeceğiz.

2- Halkın seçtiği kişilerin parlamentoya gelmesi engelleniyor. Demokrasi bir ayıpla karşı karşıya o ayıbın temizlenmesi gerek.

BİR KİŞİNİN BİLE OYU DIŞARIDA KALAMAZ

3- Hukuk devleti ve milli iradenin ayaklar altına alınmasına karşı çıkıyor bu tavrı sürdürüyoruz.

4- CHP güçler ayrılığı ilkesine inanıyor. Yargı vesayetine yargı üzerindeki vesayete de karşı çıkıyor. Bize sorunu çözme için yargıya teelfon etmesini istemeyiz böyle talebimiz olamaz.

5- CHP her oya saygılı olduğu için hepsine sahip çıkıtğı için bu tavrı sergiliyor. Bir kişinin oyuna bile sahip çıkacağız ki demokrasiye sahip çıkacağız. Her yurttaşın oyuna sonuna kadar sahip çıkacağız.

6- CHP olarak kendi yurttaşının oyuna sahip çıkamayan parti ülkesinin çıkarına da demokrasi milli iradeye de sahip çıkamaz.

ÇIKIŞ YOLU 90. MADDEDE

7- CHP Türkiye Cumhuriyet'nin imzaladığı sözleşmelere saygı duyar. 90. maddenin hayata geçmesi uygulanmasının gerekliğine inanır. Uluslararası arenada saygınlık istiyor o sözleşmeler iç hukuk üzerinde olsun diye yasa değşitirdiniz 90. madde gereğini yerine getirmelisiniz.

8- CHP insan hakları demkorasiyi sonuna kadar savunma temel ilkemiz.

9- CHP seçme seçilme hakkını askıya alan uygulamalara karşı çıkar. Hedef evrensel hukuku demokrasiyi Türkiye'ye getirmek.

10- CHP parlamento işleyişini el kaldırma indirme olarak görmez. Yürütmenin her isteğini yerine getiren Meclis sağlıklı bir Meclis değildir. Yürütmenin Yasama organına müdahahalesini kabul edemeyiz.

MHP'YE GÖNDERME

11- CHP haklarında hiçbir mahkumiyet kararı bulunmayan milletvekillerinin yemin etmelerinin engellenmesini demokrasi ayıbı olarak görür. Yasal prosedüre uygun olarak halkın oyları ile seçilip gelen milletvekillerinin yemin etmeleri engellenip hukuksuz olarak tutuklu kalmalarını hangi vicdana sığdıracaksınız. Erdoğan da olduğu gibi demokrasinin gereğini yapıyoruz.

12- CHP Seçimlerden önce uzun hukuksuzluk sürelerinden şikayet edenlerin seçim sonrası ikiyüzlü siyaset anlayışını da şiddetle reddediyor.

EGEMENLİK KAYITLI VE ŞARTLI OLDU

13- CHP tutuklu milletvekillerinin yeminden sonra yargılanmalarına karşı değil. Dokunulmazlık da istemiyoruz. Af da istemiyoruz. İstediğimiz milli iradenin tecelli etmesi. Seçilenlerin gelip burada yemin etmesini istiyoruz.

CHP sadece hukukun üstünlüğünü TBMM'de halkın iradesinin egemen olmasını, yasama görevlerine katılmalarını istiyoruz. Halkın iradesine göre seçilenlerin Meclis'e gelmesini istemek hangi hukuka göre suçtur.

TBMM Genel Kurulu'nda Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözü var. Biz o sözün arkasındayız. Şimdi egemenlik kayıtlı ve şartlı milletin olmaya başladı. Milletin iradesi herşeyin önündedir. Bizim mücadelemiz budur.

14- Masumiyet karinesi hak mücadelesinde insanlık tarihinin en büyük kazanımlarındandır. Çağdaş ülkelerde böyle. Mevcut durum bu temel insan hakkının ihlalidir. Masumiyet karinesi temel ilkelerimizden biri.

YASAMA YARGININ VESAYETİNDE

15- CHP 24. dönem yasama faaliyetinin bu koşullarda yargının taktiri altında kaldığı inancında. Yasama organı ve 550 miletvekilinin bağımsız olmayan yargının hukuk dışı taktirine karşı çıktığı için tavrını sürdürecek.

Biz sorun yaratmak istemiyoruz. Dünyanın ilgisi burada. Sokakta yürüyen yurttaşın da güvencesi olsun diyoruz. Daha dün AKP milletvekili başka milletvekilleri diyorsa bunun karşısında CHP duracaktır.

Mevcut hukuk sistemi içinde AKP'nin geliştirdiği hukuk sistemi içinde yarın sabah iki kişi ifadesiyle herkes içeri alınabilir. Bir de gizlilik kararı alırsınız avukatı bile dosyayı göremez. O yetkili özel mahkemeler birilerinin mahkemesi. Demokrasi ayıbıdır.

SORUN CHP'NİN DEĞİL TÜRKİYE'NİN SORUNU

16- CHP Türkiye itibarının içeride değil dışarıda da zedelenmemesi için her türlü çözüme açıktır. Biz sorun yaratmak istemiyor hukuk demokrasi içinde çözmek isityoruz. Birilerine af getirilsin dokunulmazlık getirilsin karşıyız. Biz sadece evrensel hukuk kurallarının herkes için uygulanmasını istiyoruz. Sorun CHP'nin değli Türkiye'nin sorunudur. Bu sorunların çözümü için de irademizi koymayı sürdüreceğiz.

/watch.php?id=8294