BIST 10.471
DOLAR 32,64
EURO 34,96
ALTIN 2.425,08
HABER /  POLİTİKA

AK Parti treninde şikayet

Reha Çamuroğlu yönetime kırgın. Çamuroğlu'nun siyasi geçmişi ve son gelişmeler tren yolculuğunu aksatabilir.

Abone ol

AK Parti milletvekili Reha Çamuroğlu 'şimdilik' trende ama küskün.. Kırgınlığını ve hayal kırıklığını saklamayan milletvekili için orta ve uzun vadede istifa haberi sürpriz olmayabilir.

İki gündür Ankara'nın konuştuğu isim Vatan'dan Ruşen Çakır'a konuştu.
Alevi açılımının rafa kaldırılmasından duyduğu rahatsızlığı Erdoğan'ın danışmanlığından istifa ederek gösteren Çamuroğlu'nu parti içindeki açılım muhalifleri bezdirmiş. 

Hatta açılım konusunda inisiyatifin Erdoğan'da değil muhaliflerde olduğunu düşünüyor.  Şikayetçi olduğu isimleri tek tek sayıyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek ve İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı.

Alevilerle AK Parti arasındaki köprü şimdilik arızalı. Ruşen Çakır'a konuşan Çamuroğlu, danışmanlıktan istifaya götüren nedenleri kendi ağzından açıkladı:

-Üzerimde sadece Alevilik misyonu kalmasını istemezdim. Ama oldu. Başlangıçta önemli bir çıkış da yaptık, fakat zamanla bu misyonda hiçbir ilerleme, gelişme kaydedemedik.

-Sivas’taki eski Madımak Oteli’nin kebapçı olmaktan çıkarılması gibi “kozmetik düzenlemeler” e bile bir dizi engel çıkartılıyor.

-Sayın Başbakan’la bu konuları defalarca konuştum. Ama bir sonuç alamayacağımı gördüm.

-Benimki kesinlikle statükocu bir çıkış değil.

-Bazı arkadaşlarım ’Hele şu kapatma sorununu bir atlatalım’diyor. Ben de onlara tam da kapatma davası sürerken çok güzel bir açılım yapıp TRT’nin bir kanalında sürekli olarak Kürtçe yayın yapılmasını yasalaştırdığımızı hatırlatıyorum ve ’Neden Alevi açılımını erteleyelim ki!’”

Çamuroğlu ile görüşen Ruşen Çakır, sohbetten başka ayrıntılar aktarıyor. Alevilere yönelik açılım beklenirken türban düzenlemesinin gündeme gelmesine şaşırıp şüphelenmiş. Hükümetin 1 Mayıs konusundaki tutumundan da memnun değil.

İşte kritik nokta da burası. İstifa eder mi? Bütün bunlar alt alta konulduğunda ve Reha'nın siyasi geçmişi göz önüne alındığında istifasının sürpriz olmayacağını dile getiriyor:

-(...)Peki bütün bunlar onun AKP’den kopması için yeterli olur mu? Emin değilim, ancak Reha’nın radikal soldan Aleviciliğe, oradan DYP Genel Başkan Yardımcılığı’na geçmiş olduğunu bildiğim için gerekli gördüğü anda trenden inmeye çekinmeyeceğini düşünüyorum.

Son bir not: Çamuroğlu’nun AKP serüveni 22 Temmuz seçimleri öncesi başlamamıştı. Partinin kuruluş hazırlıklarında yer alan (ve kısa sürede terk eden) Meral Akşener’in girişimiyle AKP’nin kurucuları arasında yer alacaktı. Fakat son dakikada onun da bilmediği bir şeyler oldu ve bu gerçekleşmedi.

Çamuroğlu, İstanbul Müftüsü’nün cemevlerini “Aleviler tarafından bazı kültürel etkinliklerin yapıldığı yer” olarak tanımlamasından ve Karakoçan Kaymakamı’nın “Alevilerin devlete bakışını biliyorsunuz” sözünden rahatsız oldu.