BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.415,43
HABER /  POLİTİKA

AK Parti sus-pus oldu

Başbakan tüm proğramlarını iptal etti ve parti kurmayları ile arka arkaya toplantılar yapmaya başladı. İşte AK Parti'nin havası;

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- Kapatma davasında en az yara ile kurtulmak için büyük çaba harcayan ve her türlü gelişmeye göre alternatif formülü hazırladığını açıklayan Başbakan Erdoğan ve Ak Parti kurmayları, türban değişikliğinin esastan ele alınıp, laiklik ve değiştirilemeyecek maddeler (2 ve 4. maddeler) kapsamında görüp, iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin dünkü kararı ile adeta şok oldu.

Bu değişikliğin iptalini düşük bir olasılık olarak değerlendiren AK Parti yönetimi, ek 17. madde değişikliği gerçekleşmediği halde iptal kararının çıkmasıyla, tüm çıkış yollarının kapandığı inancında.

ERDOĞAN'DAN SUS TALİMATI

Partinin en üst hukukçu ve taktisyenleri, başta Cemil Çiçek olmak üzere, sessizliğe bürünürken, bazı sert muhalif isimler Mahkemeyi eleştirmeye başladı.

Ancak ilk açıklamaların ardından Başbakan Edoğan’dan sus talimatı geldi. AK Parti kulislerini bir sessizlik kapladı. Ancak isimsiz değerlendirmelerin tümünde bir karamsarlık ve kapatılacaklarına olan inanç göze çarpıyor.

FORMÜLLER AZALDI

Çözüm için olağanüstü durum ilan eden ve kurmayları ile hafta sonu boyunca değerlendirme yapacak Erdoğan’ın gündeminde ise şu formüller yer alıyor:

- Sine- millet; siyaset yapma imkanı kalmadığı çağrısıyla ülkeyi kendiliğinden bir seçime zorlmak için sine-i millete dönme formülü. Aslında son düşünülen formüllerden biri. Ancak fazla bir manevra alanı kalmadığı için bu formül öncelik bile alabilir.

- Olayları zamana bırakmak ve gerginlik çıkartmamak. Bu yolla ülkeyi ve ekonomiyi düşündüğünü, partiyi ikinci plana attığını halka anlatmak Erdoğan’ın bir başka seçeneği. Parti kapatılırsa, siyasi yasağı dışında kalanlarla kurulacak yeni bir parti ile yola devam edebilmek istiyor. Bu partinin yeniden iktidara gelebilmesi için gerginlik politikasından uzak durup, milletin vicdanına seslenmeyi tercih edebilir.

- Erken seçim; derhal bir erken seçim kararı alıp, kapatma kararını beklememek de bir başka çözüm yolu olarak düşünülüyor. Ama böyle bir durumda Yargıtay Başsavcısının devreye girip, ihtiyati tedbir kararı ile Ak Partiyi seçimlere sokmama ihtimali de göz önünde tutuluyor.

- Türban kararının gerekçesini; kapatmaya engel olarak ek bir savunma maddesi yapma ihtimali de değerlendirmeler arasında. Kapatma iddianamesinde türban odak olmanın temel unsurları arasında sayıldığı için değişikliğin iptali ile kapatma için gerekli unsurların kalmadığı ileri sürülebilir.

- Kapatmayı önleyecek anayasa değişikliği ya da Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirecek bir değişiklik de parti gündeminde tartışılacak. Ancak her iki değişikliğin de hem zamanlamasının uygun olmadığı, hem geç kalındığı hem de bu tür bir girişimin ‘hile’ olarak kabul edilip, hayata geçemeyeceği de değerlendirmeler arasında.

GÖZLER PARTİDE

Şimdi, Türkiye’nin gözü AK Parti’de. Başbakan tüm programlarını iptal edip, İstanbul’dan Ankara’ya geldi. Partisinin MYK toplantısında bir araya gelecek. Tüm milletvekillerini Ankara’ya çağıran Erdoğan; yarın (Cumartesi) basına kapalı bir grup toplantısı yapmayı planlıyor.

BAZI VEKİLLER ARAYIŞTA

Yarın milletvekilleri ile erken seçim dahil hemen her konuyu konuşacak Başbakan Erdoğan, parti grubunun dağılmaması için de çaba harcayacak. Çünkü, 367 ve türban kararı sonrasında kapatma kararının da çıkacağı inancına kapılan milletvekillerinin bir bölümü; şimdiden arayışlara başladı. 'ben zaten merkez sağ kökenliyim' sözü kulislerde sık sık duyulmaya başlandı.