BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,09
ALTIN 2.524,43
HABER /  POLİTİKA

Ak Parti Mumcuyu aldattı

Mumcu hayatının şokunu yaşıyor. AK Parti'den müthiş bir çalım yedi. 22 Temmuz'da 2 sandık geliyor.

Abone ol

Anayasa paketine destek karşılığında Anavatan'a referandum yasasını gündeme getirmeme sözü veren AKP karar değiştirdi. Sezer'in onaylamak zorunda kalacağı teklif yasalaşırsa 22 Temmuz'da halkın karşısına hem milletvekili seçimleri hem de cumhurbaşkanlığı seçimi sandığı konacak.

Anavatan Partisi’ne dün sabah saatlerinde "referandum süresini kısaltmayacağız" güvencesi veren AK Parti, bu sabah çark etti. Referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa değişikliğini Meclis Başkanlığı'na sundu, bugün Komisyon’da görüşülecek.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketi de bugün Sezer'e sunuldu. Sezer 15 günlük süresini kullandıktan sonra büyük ihtimalle referanduma karar verecek.

Sezer'in en fazla bir kez veto edebileceği ve Anayasa Mahkemesi'ne iptal istemiyle göndermek için gerekçesi bulunmadığı için bu yasanın temmuz ortalarında yürürlüğe girmesi ve 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandık konması bekleniyor.

AKP'DEN KAZIK

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, dünkü oylamanın ardından gazetecilerin, referandum süresinin kısaltılmasına ilişkin teklifle ilgili olarak Anavatan Partisi’ne güvence verip vermediklerine yönelik soruları, "Arkadaşlarla konuşacağız" diyerek geçiştirmişti.

Erdoğan ise, TBMM’deki resepsiyonda referandum süresinin kısaltılmasına ilişkin yasal değişikliğin Meclis’e getirilip getirilmeyeceği sorusuna da "Gelebilir, niye gelmesin? Millete gitmenin yolunu açıyoruz, derdimiz bu" yanıtını vermişti.

Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş ise, AKP'den söz aldıklarını ve referandum yasasının gündeme getirilmeyeceğini söylemişti.