BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  DÜNYA

Aile Danışmanlığı Projesi’ni anlattı

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından düzenlenen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi”nin açılışına katılan Aile ve Sosyal Po...

Abone ol

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından düzenlenen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi”nin açılışına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Aile Danışmanlığı Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Şahin, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından düzenlenen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi”nin açılış törenine katıldı. Törenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Şahin, bir gazetecinin boşanma oranlarını azaltmak için aile danışmanlığı projesinin ne zaman hayata geçeceği ve hangi alanlarda destek verileceği sorusu üzerine, “Bakanlığımızın en önemli çalışmalarından biridir. Bu çalışmaya nereden geldik. 2011 yılında bir araştırma yaptık. Çok geniş kapsamlı bir araştırma yaptık. Boşanma nedenleri ve rakamların analizini yaptık. Rakamlara baktığımız zaman ortalama bizim 600 bin civarında evlenme oranlarımız var. 100 bin ile 120 bin arasında yıllık boşanma rakamlarımız var. Fakat analizleri derinleştirdiğimiz zaman gördüğümüz bir gerçek var. Boşananların yüzde 80’i yeniden evleniyor ama yüzde 17’si eski eşiyle yeniden evleniyor. Yüzde 17 rakamı demek yılda 20 bin evlilik demektir” diye konuştu.
Bu konuda analitik, bilimsel, akademik dünyayla çalışmalar yaptıklarını ifade eden Şahin, “Burada gördüğümüz bir gerçek var ki, evlilik kurumunun iletişimsizlik gibi bir takım ailenin içerisinde aslında çok küçük desteklerle kurumu koruyup, kollayacağımız yere çok hızlı bir şekilde dağıttığımızı, kırdığımızı gördük. Bunun üzerine biz bakanlık olarak çalışma yaptık ve bunu 5 pilot ilde bir pilot çalışmaya dönüştürelim dedik. Aile mahkemesiyle biraraya geldik. Aile mahkemesi hakimleri kendilerine gelen dosyayı bize aktardılar, bizim de bu konuda eğitici eğitimini almış sosyal hizmet uzmanlarımızın aldığı eğitimle beraber gelen vakalar üzerinde birebir çalışılmaya başlandı. 5 ilin pilot çalışmasında ayrılmak için aile mahkemesine başvuran dosyadan 450 çiftin 75 çifti yeniden evlenmeye, daha doğrusu ayrılmadan evlilik kurumunu devam ettirmeye karar verdi. Çok enteresan bir oran, bu da yaklaşık yüzde 17 yüzde, 20 arası yani pilot çalışma araştırmanın sonuçlarıyla direkt örtüşüyor. Yapılan küçük bir destekle neden ayrılıyorsunuz sorusuna uzman desteğiyle bunu yapıyoruz. Özellikle büyükşehirlerde kentleşme, göç bu durumda kime danışırsınız diye bir soru soruyoruz. Yüzde 62 ‘hiç kimseye danışmam’ diyor ama ‘benim ciddi bir şekilde rehberliğe, danışmanlık hizmetine ihtiyacım var’ diyor. Toplum bunu istiyor ve bekliyor. Bunun üzerine önce biz bakanlık olarak kendi çalışmamızı yaptık. Sonra Adalet Bakanımıza gittik. Adalet Bakanı biz burada işbirliğini nasıl yapacağız dedi. Onun üzerine Adalet Bakanlığı’nda bir komisyon oluştu. Akademik dünyadan bizim bakanlığımız ve Adalet Bakanlığı’ndan bu komisyon bu çalışmayı nasıl organize edeceğinin alt yapısını oluşturdu. Dünde biz Adalet Bakanımızla beraber Başbakanlık Müsteşarımıza geldiğimiz noktayı, hukuki düzenlemeyi de çalıştığımız son şeklini de teslim etmiş olduk. Adalet Bakanlığımız, aile mahkemesi hakimleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bunun hukuki alt yapısını hazırlayacak” şeklinde konuştu.

PROJENİN AYRINTILARI
Şuanda Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekleyen bir yasaları olduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:
“Şu an 2014 bütçesi çalışıyor. Önce hukuki alt yapıyı oluşturacağız, sosyal hizmet uzmanlarıyla, sosyal hizmet merkezleriyle bakanlık olarak da nasıl yapılacağını, kaç seans verilmesi gerektiğini, bir aileye ne kadar destek verilmesi gerektiğinin hepsinin bilimsel çalışmasını da yaptık, çalıştaylarını, alt yapısını da oluşturduk. Bir aile bile çok önemli. Tamamen insanların özgür iradesine bağlı, yani bir zorunluluk yok. Burada gönüllü olarak bu destek mekanizmasını kuruyoruz. Desteği almak isteyen herkese desteği hazırlayacağız ve inşallah ailelerimizi çok daha mutlu, huzurlu, parçalamadan, kırmadan, dökmeden bir projeyi de başarmış olacağız. Her vakanın bir nedeni var. Bu olaylarda tek tip çözümle gitmek mümkün değil. Her vakanın nedenine göre sonuçlarını analiz etmek gerekiyor, yani vaka bazlı götürmek gerekiyor ve bu işin eğitimini almış uzman ailenin ayrılma nedenlerine göre nasıl destek vereceğini anlatacak. Psikolojik destek, ekonomik destek, hukuki destek, neye ihtiyacı varsa o desteği verdiği zaman o kurum eğer devam edecekse, bireysel taleplerine bağlı olarak çalışacak. Ciddi bir şekilde talep var. Geldiği zaman gördüğümüz olumlu sonuçlar var. Hukuki alt yapıyı da oluşturduğumuz zaman çok daha sağlıklı bir şekilde kurumu koruyarak yolumuza devam edeceğiz. Şu anda hepsi hazır. Bizim şuandaki çalışmalarımıza göre 4 seansla ilk aşamada başlayacağız. 4 seansın sonunda aile kendi karar verecek daha derin seanslar ve danışmanlık hizmeti gerekiyorsa bunu farklı yöntemlerle götüreceğiz. Bunun takipçisi olacağız. İnşallah bir aile bile mutlu ve huzurlu bir şeklide yoluna devam ederse bu hepimizin kazancına olacak.”

DOĞUM İZNİ
Doğum izniyle ilgili soruya ise Bakan Şahin, “O paketimiz hazır biliyorsunuz. Şunda esnek çalışma üzerine Çalışma Bakanımızın bir çalışması var. O çalışma tamamlandığı zaman paketin en önemli kısmı esnek çalışma ve kreş desteği. Çalışma Bakanımız çalışmayı getirdiği zaman parlamentoya göndereceğiz” cevabını verdi.
Soruları cevapladıktan sonra Bakan Şahin, kadın jandarma karakol komutanlarıyla birlikte yapılan çalışmaları anlattı.
(İHA)