BIST 10.634
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.436,84
HABER /  DÜNYA

Ölümle burun buruna yaşıyorlar

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Pınarcık köyünde beş aile, heyelan tehlikesi nedeniyle büyük korku yaşıyorlar. Evlerine giriş yasağı konu...

Abone ol

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Pınarcık köyünde beş aile, heyelan tehlikesi nedeniyle büyük korku yaşıyorlar. Evlerine giriş yasağı konulan aileler gidecek yerleri olmadığı için tehlikeye rağmen aynı evlerde yaşamayı sürdürüyorlar.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Pınarcık köyünde 3 binada yaşayan 5 aile heyelan korkusu yaşıyor. Dere kenarındaki evleri çökme tehlikesi bulunan aileler yetkililerin inceleme yapması için geçen Ağustos ayında Kdz. Ereğli Kaymakamlığına dilekçe verdi. Evin çevresinde inceleme yapan Özel İdare yetkilileri dere tarafında heyelan ve çökme tehlikesi olduğu gerekçesiyle 3 eve ‘Oturulamaz’ raporu verdi. Bunun üzerine köye gelen jandarma ekipleri evlerin etrafına emniyet şeridi çekerek, tehlike yaşanan evlere girilmemesi konusunda hem ailelere hem de Pınarcık Köyü Muhtarlığına tebligatta bulundu. Yapılan tebligata rağmen aileler gidecek başka yerleri olmadığı için heyelan tehlikesi yaşanan evlerinde korku içerisinde yaşamlarını sürdürüyor. Geceleri dışarıda yaktıkları ateşin başında bekleyen ve korkularından evlerine giremeyen aileler yetkililerden yardım istiyor.
Köy sakinlerinden 46 yaşındaki Naziker Demirdöver, yüzde 80 özürlü raporu bulunan bir kızı ve 70 yaşında hasta annesi ile zor koşullarda yaşarken, bir de heyelan tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını ve hayatlarının daha da zorlaştığını belirterek yetkililerden yardım istedi. Evlerinin her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olmasına rağmen gidecek bir yerleri olmadığı için aynı evde yaşamak zorunda olduklarını ifade eden Demirdöver, şunları söyledi: “Ölüm tehlikesi altında devamlı korkarak yaşıyoruz. Lütfen, Allah rızası için Sayın Başbakanımız, büyüklerimiz bize yardım etsin. Ne gidecek yerimiz ne de kalacak yerimiz var.”
Ağustos ayında Kdz.Ereğli Kaymakamlığına dilekçe verdiğini belirten köy sakinlerinden 58 yaşındaki Şerife Demirdöver ise ‘20 kişiyiz. Maddi durum yok’ diyerek yardım istediğini söyledi. Çocuklarının asgari ücretle çalıştığını kendisinin sadece 350 TL maaş aldığını ifade eden Demirdöver, aynı evde 20 kişi yaşadıklarını ve gelirlerinin kendilerine yetmediğini dile getirdi. Verdiği dilekçeye karşılık yetkililerin kendilerine “Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Kendiniz yaptırın evinizi’ dediğini iddia eden Demirdöver, “Biz ne ile yaptıralım? Çocuklarım 1 milyar, 1,5 milyar almıyorken ne ile yaptıralım biz?” diye sordu. 15 gündür dışarıda olduklarını ve korkularından evlerine çıkamadıklarını belirten Demirdöver, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akşam iki saat ağladım. Bir sallansa evden kaçacak yerimiz, gidecek yerimiz yok. Komşularda kalacak boş ev yok. Şöyle tarlaya çadır kuracak olsak, tarlayı vermiyorlar. Nereye gideceğiz? Halimiz, vaktimiz, durumumuz iyi değil.”
15 yaşındaki lise öğrencisi Gamze Gezmez de kardeşlerinin ve kendisinin sürekli yaşadıkları korku nedeniyle derslerine konsantre olamadığını ifade etti. Yaşadıkları çilenin bir an önce son bulmasını isteyen lise öğrencisi Gamze, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz sürekli korkuyla yaşıyoruz. Artık bu çilenin bir an önce bitmesini istiyoruz. Bize bir yol gösterilmesini istiyoruz. Herkes evinde güzelce uyurken biz burada nöbetleşe uyuyoruz.”

YARDIM EDİLSİN
Pınarcık Köyü Muhtarı Recep Öğüt de 3 evin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek mağdur olan 5 aileye yardım edilmesini istedi.
Öğür, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Burada evlerin tahliye edilmesi istendi. Bana ve onlara valilik yazısı geldi. Ama bizim köyde boş yerimiz yok. Onları koyabileceğimiz yerimiz yok. Kiraya gitmek için de ‘maddi durumumuz iyi değil’ diyorlar. Yardıma muhtaçlar. Şu an hallerini sizlerde görüyorsunuz. Dere tarafında çökme, yıkılma olduğu için evlerine giremiyorlar. Heyelan gibi bir durum var. Evin yanı başında dereye doğru kayma var. Üç evde beş hane mağdur durumda.”
(İHA)