BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

AİHM imam nikahına hayır dedi

İmam nikahlı eşinden kalan emekli maaşını almak için AİHM'e başvuran kadın haksız bulundu.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) temyiz mahkemesi özelliğine sahip büyük dairesi, imam nikahlı bir kadının, sosyal hakları için açtığı davada, Türkiye'yi haklı buldu.

AİHM'in büyük dairesi, bugün aldığı kararda, daha önce ilgili daire tarafından verilen hükmü onadı ve ''Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. ve aile ile özel yaşama saygıyla ilgili 8. maddesini ihlal etmediği'' görüşüne vardı.

AİHM'in ilgili dairesi, 20 Ocak 2009 tarihinde aldığı kararda, 1976 yılında imam nikahıyla birlikte yaşamaya başladığı kişiden altı çocuğu olan Şerife Yiğit isimli kadının, 2002 yılında ölen eşinden kalan emekli maaşı ve sosyal hakları almak için yaptığı başvuruyu reddetmişti.

6 ÇOCUK SAHİBİ

Türk mahkemesinin, altı çocuktan 1990 yılında doğan en küçüğüne babasından kalan sosyal hakların verilmesi kararını onaylayan AİHM, Şerife Yiğit'in talebini ise kabul etmemişti.

AİHM'in ilgili dairesinin aldığı bu karara itiraz eden Şerife Yiğit, davayı "temyiz mahkemesi" niteliğindeki büyük daireye götürmüştü.

AİHM, bu başvuru üzerine, 14 Eylül 2009 tarihinde davanın büyük dairede görüşülmesini kararlaştırmıştı.