BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,67
ALTIN 2.524,69
HABER /  MEDYA

Ahmet Hakan'dan Kılıçdaroğlu'na olay Rabia yanıtı

Rabia'yı 'terör örgütü' dediği İhvan'ın simgesi olarak gören Kemal Kılıçdaroğlu'na, Ahmet Hakan bugünkü köşesinde yanıt verdi.

Abone ol

Anlamı “dört” olan Rabia Meydanı’ndan yola çıkılarak bulunan Rabia işaretin terör örgütünün simgesi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu bir kez daha tartışmaların merkezindeydi.

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, Rabia polemiğini bugünkü köşesinde yazdı ve CHP liderine "buradan ekmek çıkmaz" diye seslendi. İşte Ahmet Hakan'ın yazısı:

"MUHALEFETE EKMEK ÇIKMAZ"

"MISIR’daki Sisi darbesine itirazın bir simgesiydi Rabia... Anlamı “dört” olan Rabia Meydanı’ndan yola çıkılarak bulunmuştu. Dört parmakla “Rabia Meydanı’nda toplanalım” mesajı veriliyordu.

Sonra bizimkiler, bu işarete bambaşka bir anlam yüklediler. Dediler ki: “Biz bu işaretle... Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak demek istiyoruz.”

Yani işin rengi değişti. Bu nedenle muhalefete ve muhaliflere buradan ekmek çıkmaz. Konuyu kapatsalar iyi ederler."

Mısır'da Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından ilk kez başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda düzenlenen gösterilerde kullanılan Rabia işareti, zamanla ülke sınırlarını aşarak evrensel bir boyut kazandı.

HAYRETTİN KARAMAN DA RABİA'YI YAZDI

Öte yandan İslam hukuku alanının önde gelen isimlerinden Hayrettin Karaman, Yeni Şafak'ta "İhvan va Hamas terörist değildir" başlıklı köşesinde Rabia tartışmalarına değindi.

Karaman bu yılın mart ayında İhvan’ın sözcüsü Cihad el-Haddad’ın hapishaneden yazdığı bir mektuba yer verdi. İşte o mektuptan bir bölüm:

"SOSYAL ADALET, EŞİTLİK VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ VURGULAYAN BİR İSLAM ANLAYIŞINDAN ALIR"

…Üç yıldan fazladır tutuklu bulunduğum, Mısır’ın en kötü hapishanesindeki tek kişilik hücrenin karanlığından yazıyorum. Ömrümü adadığım Müslüman Kardeşler (İhvan) hakkında ABD’de terör suçlamasıyla soruşturma açılması nedeniyle kendimi bu yazıyı kaleme almak zorunda hissettim. Biz terörist değiliz. Müslüman Kardeşler’in felsefesi ilhamını sosyal adalet, eşitlik ve hukukun üstünlüğünü vurgulayan bir İslam anlayışından alır. İhvan, kurulduğu 1928’den bu yana iki şekilde yaşamıştır: Düşmanca bir siyasi muhitte sağ kalmak ve toplumun ötekileştirilmiş kesimlerini ayağa kaldırmak. Hal böyleyken, hakkımızda yazılmakta, konuşulmakta ve fakat bize nadiren kulak verilmektedir. Sözlerimin bu ruhla anlaşılmasını ümit ederim.

Biz ahlaken muhafazakârlar, kaynaklarını kamu hizmetine adamış, sosyal bilinci olan 90 yıllık bir taban hareketiyiz. Fikrimiz basittir: İnanç, eyleme tahvil olmalıdır. Yani inancın testi, başkalarının hayatında gerçekleştirmeyi istediğiniz iyiliktir ve bir milleti kalkındırmanın, gençlerinin özlemlerini karşılamanın ve dünya ile yapıcı bir ilişki kurmanın tek yolu insanların birlikte çalışmasıdır. Çoğulculuk ve kuşatıcılığın inancımızın doğasında bulunduğuna inanıyoruz. Kimsenin ilahi yetkileri veya tek bir toplum vizyonu dayatma yetkisi yoktur."

Katar'a ambargo kararı sonrası AK Parti'yi İhvan'a destek vermekle suçlayan Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında şunları söylemişti:

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?

"Siz gitmişsiniz Müslüman dünyasının bir kesiminin terör örgütü olarak gördüğü İhvan'ın simgesini getirip, Adalet ve Kalkınma Partisinin simgesi haline getiriyorsunuz. Hani bunun yerlisi, hani bunun millisi? Ne yerli ne milli. Bir terör örgütünün 4 parmağını getirdiniz kendi simgeniz yaptınız. "

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kılıçdaroğlu'nun sert sözlerine yanıt vermiş ve rabia işaretinin ne anlama geldiğini böyle açıklamıştı:

ERDOĞAN NE YANIT VERMİŞTİ?

"Türkiye'de muhalefet partisinin başındaki zat, benim bu işaretimi (Rabia işareti) çok kıskanmış, herhalde çok da hoşuna gitmiş. 'Bir terör örgütünün işaretini kullanan' diyor. İçini söyle içini. Bu işaretin içeriğinde ne var. Bu işaretin içinde tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet var. Acaba beyefendi, sen bu ülkede tek millet değil de, çok millet mi istiyorsun, ondan mı rahatsız oldun?"