BIST 10.471
DOLAR 32,81
EURO 35,24
ALTIN 2.448,32
HABER /  DÜNYA

Ahmedinejad ABDyi uyardı

İran, nükleerden vazgeçmiyor. Ahmedinejad, İran'ın bu konudaki tavrını açıkladı ve ABD'yi uyardı.

Abone ol İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran'ın da büyük güçlere yaptırım uygulayabileceğini söyledi. Ahmedinejad'a göre ABD'nin elinde kitle imha silahları bulunuyor ve önce bu silahların yok edilmesi gerekiyor.

Ahmedinejad, Japonya'nın NHK televizyonuna verdiği mülakatta, İran aleyhine alınan yaptırım kararlarını yasa dışı ve gayriresmi olarak niteledi.

İran Cumhurbaşkanı, "Büyük güçlerin yaptırımları karşısında henüz aşırı tepki göstermiş değiliz. Ancak onlar, sınırı aşmak isterlerse o zaman İran halkı cevap verecek ve biz de onlara karşı yaptırım uygulayabiliriz" ifadesini kullandı.

Diğer milletler gibi İran halkının da nükleer enerjiden yararlanmak istediğini ve bu hakkın uluslararası yasalarca teminat altına alındığını anlatan Ahmedinejad, "İran'ın nükleer enerji programına karşı çıkılması hukuki değil, siyasidir. Nükleer enerji faaliyetlerimizin tamamen barışçıl olduğunu herkes biliyor. Bunu, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) raporlarında teyit etmiştir" dedi.

Ahmedinejad, "Çok ilginç, Japonya'ya karşı atom bombası kullananlar ve bugün ambarları kitle imha silahlarıyla dolu olanlar, İran'ın nükleer enerji elde etme hakkına muhalefet ediyor" diye konuştu.

Batı ile nükleer müzakerelerde, ortak noktaların öncelikli olarak görüşülmesinin ihtilaflı konuların çözümünü kolaylaştıracağını belirten Ahmedinejad, "mantık, adalet, yasa ve saygı temelleri üzerinde müzakerelere hazır olduklarını" yineledi.

Ahmedinejad, "İran halkına karşı düşmanca politikalarından vazgeçmesi halinde ABD ile görüşebileceklerini" bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı, "Washington yönetiminden, başka ülkelerin içişlerine karışmak yerine kendi sorunlarını çözmesini" istedi.