BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,75
HABER /  DÜNYA

Ahmedinecad nükleerde kestirip attı

Nükleer enerji faaliyetleri nedeniyle ABD ve İsrail'in hedefindeki İran'ın lideri Ahmedinejad kararlı konuştu.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad,  tartışmalan nükleer enerji faaliyetlerinde batılı ülkelere "işimize karışmayın" mesajını verdi.

Ahmedinejad, "İran'ın nükleer enerji meselesini bitmiş kabul ediyoruz" dedi.

Ahmedinejad, yurt gezileri kapsamında gittiği İsfahan'da halka hitaben yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer enerji faaliyetleri ve ABD'nin ilişkileri düzeltme isteğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran'ın nükleer enerji programının barışçıl olduğunu vurgulayan Ahmedinejad, "İran halkı, hiçbir zaman atom bombası peşinde olmadı. Bize göre atom bombasına sahip olanlar siyasi açıdan geri kalmışlardır. Çünkü tehdit dönemi artık geride kalmıştır. İran'ın nükleer enerji meselesini de bitmiş kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, İran ile ilişkileri düzeltme ve müzakerelerde bulunma yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Ahmedinejad, "İran halkı, kendisine uzatılacak doğruluk, adalet ve saygı elini sıcak bir şekilde sıkacaktır. Yeter ki, iç ve dış bir olsun ve bu uygulamada gösterilsin" dedi.

Ahmedinejad, Obama'ya hitaben de "Diğer milletlerin nasıl yaşayacaklarını belirleme hakkınız yok. Sadece Amerikan halkı için yapılması ya da yapılmaması gerekenleri tayin edebilirsiniz" diye konuştu.

"30 yıldır Amerikan hükümetlerine, hep savaş fikrinde olmayın, diğer milletlerle diyalog yolunu deneyin ve durumunuzu değiştirin" hatırlatmasında bulunduklarını kaydeden Ahmedinejad, "ABD'nin siyasetlerinde köklü ve gerçek değişikliğe gitmesini bekliyoruz" dedi.

Ahmedinejad bir süre önceki açıklamasında da yeni Beyaz Saray yönetiminin değişime yönelik atacağı adımlara göre hareket edeceklerini belirtmişti.