BIST 10.693
DOLAR 32,22
EURO 34,95
ALTIN 2.425,18
HABER /  GÜNCEL

Ağrıda bir bedende 5 yavru kedi!

Ağrı'da devlet bu tek bedende yaşamaya çalışan 5 yavru kedi için seferber oldu. Kediler Van'da ameliyat edildi ama...

Abone ol

Ağrı’nın Diyadin İlçesi'nde çöp dökmeye giden inşaatçı 26 yaşındaki Taner Göktürk, sokak kedisinin doğurduğu yapışık beşizleri görünce gözlerine inanamadı. Milyonda bir görülen vakayla karşılaşan veteriner hekim, kedilerden ikisinin öldüğünü, yapışık diğer üçüzlerin yaşatılması için operasyon geçireceklerini söyledi.

İki gün evde süt vererek beslediği kedilerden birinin ölmesi, diğerinin de yapışık olduğu bedenden ayrılması üzerine Taner Göktürk, 3 kedinin yaşaması Tarım İlçe Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekimleri aradı. Eve gelen veteriner hekim Bünyamin Karabıyık ile Murat Akaya, yapışık yavruları görünce çok şaşırdı.

DEVLET KEDİLER İÇİN SEFERBER OLDU

Yapışık kedilere ilk müdahaleyi yapan veteriner hekimler, Kaymakam Berkan Sönmezay’ı arayarak durumu anlattı. Kedilerin kurtarılması için gerekirse devlet hastanesinin ameliyathanesinin kullanılabileceğini söyleyen Kaymakam Sönmezay, enikler için gerekenin yapılmasını istedi. Tarım İlçe Müdürlüğü’nde ilk tedaviyi yapan veteriner hekim Murat Akaya, yavru kedilerin durumunun hassas olduğunu ve burada müdahale edilmesi durumunda kedilerin hayatlarını kaybedebileceğini söyledi.

Üç kedinin çok sağlıklı olduğunu kaydeden Akaya, “Diyadin’de yeterli malzeme ve donanıma sahip olmadığımız için müdahale etmemiz çok riskli. Bunun için tam teşekküllü bir veterinerlik hastanesine ihtiyacımız var. Kaymakam Sönmezay’ın talimatıyla yavru kedileri özel bir araçla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesine gönderdik” diye konuştu.

YAPIŞIK BEŞİZ KEDİLERDEN SADECE BİRİ HAYATTA KALDI

Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde sokak kedisinin yavruladığı yapışık beşizlerin kurtarılması için yapılan tüm çabalar sadece bir kedinin hayatta kalmasını sağladı.

Sokakta bulunan yeni doğmuş yapışık beşiz kedilerden ikisi doğumdan hemen sonra ölürken, 3 tanesi ise ameliyat edilmek üzere Van YYÜ Veterinerlik Fakültesi’ne getirildi. Hayvan Hastanesi’nde YYÜ Veterinerlik Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Taşal ile birlikte 3 kişilik bir ekip tarafından 15 dakikada gerçekleştirilen operasyonla, birbirine kordondan bağlı olan kediler ayrıldı. Ancak ameliyattan hemen sonra kedilerden ikisi de öldü. Hayatta kalan tek kedi de gerekli ilaçlar verildikten sonra bakımını yapması için YYÜ Veterinerlik Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi Ali Hıdır Akar’a teslim edildi.
Kediyi evine götüren Akar, özenle besleyip baktığı kedinin hayatta kalması için elinden geleni yapıyor. Aldığı sütü kediye enjektör yardımıyla vermeye çalıştığını belirten Akar, “Ben de yapılan operasyona katıldım. Kediler çok güçsüzdüler. Başarılı bir operasyon sanrası kediler birbirinden ayrıldı. Ancak ikisi burada öldü. Ben kalan tek kedinin bakımını üstlendim. Geceleri üşümesin diye ısıtıcı takıyorum. Şimdi durumu gayet iyi” dedi.