BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.425,80
HABER /  DÜNYA

Afrikalı göçmenler Libya'da köle olarak satılıyor

Merkezi Norveç'te bulunan Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Uluslararası Diplomasi Ağı Türkiye Temsilcisi Zehra Came, Libya'da Akdeniz'den Avrupa'ya geçmeyi başaramamış Afrikalı göçmenlerin bulunduğu yerlerin köle pazarına dönüştüğünü iddia etti.

Abone ol

Merkezi Norveç'te bulunan Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Uluslararası Diplomasi Ağı Türkiye Temsilcisi Zehra Came, Libya'da Akdeniz'den Avrupa'ya geçmeyi başaramamış Afrikalı göçmenlerin bulunduğu yerlerin köle pazarına dönüştüğünü iddia etti.

Hukuk ve İnsan Hakları Uluslararası Diplomasi Ağı Türkiye Temsilcisi Came, "Son dönemde Libya'da özellikle de ülkenin batısında köle ticareti oldukça yaygınlaştı." dedi.    

 Afrika'nın farklı ülkelerinden Libya'ya gelen 4 bin kişinin kaçırıldığını ileri süren Came, "Bize ulaşan raporlar ve videolar var. Bunlara göre Faslı göçmenlerin durumu ve yaşadığı şartlar oldukça kötü ve gayri insani." bilgisini paylaştı.

"21'inci yüzyılda yaşayan bizler nasıl olur da köle pazarlarında insanların satılmasını tartışırız?" diye şaşkınlığını dile getiren Came, "Trablus'a 120 kilometre uzaklıktaki Zuvvara kenti Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın kontrolünde olan bir yer. Ancak 2011'den bu yana bölünmüş ve istikrarsızlığın yaşandığı Libya'da kaostan faydalanan birçok taraf var." ifadeleriyle ülkenin durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu. 

"İnsanlar 300 ila 500 dolar arasında köle olarak satılıyor. İşkenceye maruz kalarak tüm haklardan mahrum ediliyorlar." diyen Came, bu insanları satın alanlar arasında silahlı örgütlerin ve DEAŞ'ın olduğunu iddia etti.    

ARAP ÜLKELERİNİN SORUMLULUĞU

Uluslararası insan hakları örgütlerinin görevini yerine getirdiğini söyleyen Came, sorumlular konusunda şunları dile getirdi:

"Uluslararası kuruluşlar üzerilerine düşeni yapıyor. Bir ihmalleri yok. İhmal Arap ülkelerinin yönetimlerinde. Bu gençlerin ülkelerinden göç etmesinin nedeni Arap ülkelerinin kendisidir. Fas'lı gençler Libya'ya oradan da Avrupa'ya geçebilmek için bin ila 2 bin avro para ödemişler. Terörün dini yoktur. DEAŞ bu göçmenleri satın alarak saflarına katıyor ve Müslümanlara karşı saldırı için eğitiyor. Bunu kabul etmezlerse öldürüyorlar ve organlarını satıyorlar." 

Türkiye'nin sorunun çözümünde etkin olması gerektiğini belirten İnsan hakları aktivisti Came, "Türkiye Arap dünyası ve uluslararası platformdaki konumuna dayanarak Libya'da rehin tutulan yabancıların ülkelerine dönüşü için arabuluculuk yapabilir." değerlendirmesinde bulundu.  


CNN International, 14 Kasım'da, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin köle pazarında satıldığı iddiasını destekleyen görüntüler yayınlamış, birkaç dakika içinde 12 göçmenin kişi başı 400 avroya yakın bir fiyatla satıldığını öne sürmüştü.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine, olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.