BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.430,38
HABER /  DÜNYA

Afganlara borç takıp gidiyorlar

Afganistan'ı işgal eden Amerikan güçleri, arkalarında bir dizi sorunlarla ülkeyi baş başa bırakıyor.

Abone ol

Afganistan'ın Kunar bölgesindeki Amerikan birliklerinin arkalarında çöp niteliğinde yığınlarca malzeme ve ödenmemiş kira bedelleri bırakarak bölgeden sessizce ayrıldığı bildiriliyor.

Guardian gazetesinin internet sitesinde haftasonu yayınlanan haberde, Amerikan askerlerinin ayrıca Afganları , kapanmayan bir yara olan ve Afgan hükümetini zayıflatma potansiyeline sahip toprak mülkiyeti sorunu ile karşı karşıya bıraktığı vurgulanıyor.

Emma Graham-Harrison'un kaleme aldığı makalede, Amerikan askerlerinin, Paşengar köyündeki üslerinden gece yarısı sessizce ayrılırken arkalarında bina yıkıntıları, kullanılmaz hale gelmiş araçlar, çöp yığınları ve ödenmemiş kira bedelleri bıraktıkları belirtiliyor.

Köyde üs olarak kullanılan evin sahibi Hacı Necibullah Han, kira bedelinin yüzbinlerce doları bulduğunu, Amerikalıların kaldığı altı yılda sadece ilk yıl kira ödediğini ifade ediyor.

Han, askerler ayrılmadan birkaç hafta önce kirayı hatırlattığı için Amerikan komutanın kendisini uyardığını belirtiyor.

Amerikan birliklerinin, yakınlardaki Naray bölgesinde 90 ailenin mülkiyetindeki küçük toprak parçaları üzerinde kurdukları üssün kira bedellerinin de yıllarca ödenmediğini hatırlatan köylüler, giden askerlerin yerine yerleşen Afgan birlikleri yüzünden topraklarına bir daha kavuşamayacakları kaygısı taşıyor.

Toprak sorunu yüzünden, alanı korumak için gönderilen Afgan askerlerine itaatin de olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor.

Arabuluculuk yapmaya çalışan bölge valisi Gül Rahman, Afgan Ulusal Ordusu ve köyün ihtiyarlar heyeti ile görüştüğünü, köylülerin çok öfkeli olduğunu ve alacaklarını talep ettiklerini, ancak kimsenin onları dinlemediğini söylüyor.