BIST 10.614
DOLAR 32,21
EURO 34,94
ALTIN 2.430,85
HABER /  DÜNYA

Afganistandan Talibana garanti

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai Molla Muhammed'e garanti verdi.

Abone ol Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in Kabil hükümetiyle anlaşmak istemesi durumunda güvenliğinin sağlanacağı garantisi verdi.

Başkent Kabil'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Karzai, ülkesine barış gelmesi için gerekirse kendisinin Afganistan'dan ayrılabileceğini belirtti. Molla Ömer ile her türlü müzakereyi yapmak istediğini anlatan Karzai, "Eğer onun Afganistan halkına barış getirmek için müzakere edeceğini bilsem, artık onun bizim çocuklarımızı öldürmeyeceğini bilsem, devlet başkanı olarak onun korunmasını sağlarım" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM)'nin böyle bir düşünceyi kabul etmeme seçeneği olduğunu hatırlatan Afgan lider, "Eğer ben Molla Ömer için koruma istersem ve BM bunu reddederse iki seçenekleri var: Ya beni ortadan kaldırırlar, ya da kendileri ülkeyi terk ederler" yorumunu yaptı

Taliban rejiminin devrildiği 2001'den bu yana, Afganistan son iki yıldır en kanlı çatışmalara sahne oluyor. Ülkedeki şiddet olayları geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 arttı. Eylül'de Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde Taliban yöneticileri ile Afgan ve Pakistanlı yetkililer temaslarda bulunmuş, ancak olumlu bir sonuç alınamamıştı.