BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Afganistan'da Ladin isyanı!

Taliban ve El Kaide militanlarının en etkili olduğu Afganistan'a yakın Peşaver kentinde bazı gruplar, protesto gösterileri başlattı.

Abone ol

Pakistan'da El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü haberinin duyulmasından sonra Afganistan'a yakın Peşaver kentinde gösteriler başlarken ülkenin diğer kentleri sakinliğini koruyor.

Pakistan televizyonları ve uluslararası ajanslar, Taliban ve El Kaide militanlarının en etkili olduğu Peşaver ve Kandahar'da bazı grupların protesto gösterilerine başladığını duyurdu.

PEŞAVER

Bazı siyasi ve askeri gözlemciler, El Kaide liderine Pakistan halkının önemli kesiminde sempati duyulduğunu belirtirken, ülkede kitle iletişiminin çok zayıf olması nedeniyle halkın Ladin'in öldürüldüğü bilgisinden habersiz olduğuna, bu nedenle gösterilerin daha sonraki saatlerde olabileceğine işaret ediyor.

Bu arada, üst düzey komutanlar ve emniyet birimlerinin acilen toplantıya çağrılmasının ardından ülkede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Güvenlik güçleri bombalı ve intihar eylemlerine karşı alarma geçti.

KANDAHAR

Afganistan'ın güneyinde Taliban'ın güçlü olduğu Kandahar vilayetindeki Afganlar, El Kaide örgütünün Pakistan'da öldürüldüğü bildirilen lideri Usame Bin Ladin'i, "bir numaralı şehit olarak" niteledi.

Reuters ajansının haberine göre Kandahar'da adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, "O El Kaide'nin bir numaralı şehidi. Çünkü o hayattaki halinden daha güçlü bir ölü" dedi.

Haberde Afganların, "Bin Ladin'in Amerikalılar tarafından öldürüleceğini her zaman öngördüğünü ve Müslümanların nesiller boyu izleyeceği bir ateşe dönüşeceğini" söylediği belirtildi.

Bir Afgan "Bin Ladin'in öldürülmesi mesele değil, çünkü El Kaide Bin Ladin'den öte bir örgüt ve şimdi o büyük bir düşünce" dedi. Bazı Afganlar da Bin Ladin'in etkisinin süreceğini ve El Kaide örgütünün, liderlerinin öldürülmesinin intikamını almaya çalışacağını söyledi.

Afganistan lideri Hamid Karzai'nin erkek kardeşi, Kandahar il meclisi başkanı Ahmed Vali Karzai de yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in ölümünün şu an için olumlu etkisi olacağını, ancak El Kaide örgütü intikam arayışına gireceği için gelecekte bunun Afganistan'daki çatışmaları artıracağını belirtti.

ABD, Bin Ladin için "bir numaralı aranan ya da bir numaralı terörist" tanımını kullanıyordu.

TALİBAN MİLİTANLARINA, "SALDIRILARA SON VER" ÇAĞRISI

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinden sonra Taliban militanlarına "saldırılara son ver" çağrısında bulundu.

Afganistan Devlet Başkanı, Taliban militanlarının Bin Ladin'in öldürülmesinden ders alması gerektiğini vurguladığı açıklamasında, artık çatışmalara son vermeleri için çağrıda bulundu.

Hamid Karzai, terörle mücadelenin ''Afganistan'da bulunmayan'' üs ve kaynaklarına karşı yürütülmesi gerektiğini defalarca söylediğini de hatırlattı ve Bin Ladin'in Pakistan'da öldürülmesinin bu tezini doğruladığını belirtti.

Karzai, ''Yıllardır teröre karşı savaşın, Afganistan'ın yoksul ve ezilmiş halkına değil mali kaynaklarına, eğitim kamplarına yapılmasını gerektiğini söyledik ki bunlar da Afganistan'da değildi, olanlar haklı olduğumuzu kanıtladı'' ifadesini kullandı.

Afgan lider, son yıllarda uluslararası kuvvetlere komşu Pakistan başta olmak üzere, Afganistan dışındaki Taliban militanlarının geri üslerine saldırması gerektiğini söylüyordu. Karzai, Bin Ladin'in Pakistan'daki bir Amerikan operasyonunda öldürüldüğü haberinin gelmesinden sonraki ilk açıklamasında, ''Bütün yaptıklarını ödedi'' demişti.