BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.427,85
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Afetzede çiftçilere fide ve tuzak desteği

Antalya’nın Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde yaşanan hortum nedeniyle zarar gören çiftçilere Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle fide ve biyoteknik malzeme dağıtımı yapıldı.

Abone ol

Devletin her zaman çiftçinin yanında olduğunu belirten Başkan Menderes Türel, bu desteğin kaybedilenden daha çok üretim yapılmasına vesile olacağının altını çizdi. “Gün birlik olma günüdür” diyen Başkan Türel, çiftçiye yardım ve destek veren herkese teşekkür etti.

 Antalya’nın Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde 13 Kasım 2017 tarihinde yaşanan hortum ve dolu afeti nedeniyle 24 mahalle ile 3222 dekar alanın etkilenmesi sonucu zarar gören çiftçilere Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve özel sektör işbirliğiyle anlamlı bir destek verildi. Hortum afetinden etkilenen üreticilerin yeniden üretime başlayabilmesi ve yaralarının sarılması amacıyla kamu ve özel sektör işbirliğiyle Kumluca’da fide ve biyoteknik malzeme dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene Antalya Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Gökçen Özdoğan Enç, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 Törende konuşma yapan Antalya Valisi Münir Karaloğlu “Kumluca, Finike, Kaş ve Demre İlçelerimizde büyük bir hortum felaketi meydana geldi. Afet sonrasında tüm sektör paydaşları birlik ve beraberlik içerisinde üreticilerimizin yaraları sarmaya başladı.Milletlerin büyüklüğü yaşanan afetler sonrası ortaya çıkar. Felaket ne kadar büyük olursa olsun biz bu yararları sararız. Çünkü biz büyük bir milletiz. Ama şunu ifade etmek isterim ki bölgemizde hizmet veren tohum ve fide şirketleri bu felaketten faydalanmak yerine üreticilerimize destek oldu. Desteğini esirgemeyen tüm fide ve tohum şirketlerine teşekkürlerimi sunarım.”  dedi.

 DAHA ÇOK ÜRETİM YAPILACAK

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çiftçilerin gördüğü zarar karşısında kayıtsız kalınamayacağına dikkat çekerek, “Devletimizin bütün kurumları ve Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimizin yanında olduk. Onların acısını paylaştık ve gerekli acil yardımlarla katkı sağladık. Afet nedeniyle oluşan maddi kayıplar elbette ki geri getirilemez. Miktarı ne olursa olsun çiftçimize yapılan veya yapılacak yardımlar, paylaşımlar, çiftçimizin moralini, azmini ve üretim isteğini tekrar adeta ayaklandırmak suretiyle büyük bir seferberlik söz konusu oldu. Birkaç gün sonra bakanlarımıza birlikte bölgeye geldiğimizde bir baktık ki afet alanındaki seraların molozları dahi kalkmış yeni seralar kurulmaya başlanmış. Bakanlarımıza afet burada mıydı diye sorsalar ne cevap vereceğiz diye düşündük. Bu sizlerin, çiftçilerimizin böylesine önemli bir zamanda birlik beraberlik içerisinde nasıl ayağa kalkabileceğinin en büyük teyidi oldu. Hepinizden Allah razı olsun, sizleri gönülden kutluyorum. Bu desteğin kaybedilenden daha çok üretim yapılmasına vesile olacağının altını çizmek isterim. İnşallah şimdi yenilenmiş sahalarla çok daha yüksek bir verimlilikle üretim söz konusu olacak ” dedi.

CANSİPERANE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ

13 Kasım 2017 tarihinde Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde yaşanan hortum felaketi birçok seranın yanı sıra birçok evin de hasar görmesine neden olduğunu hatırlatan Başkan  Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Afetin gerçekleştiği akşam saatlerinden itibaren hortum felaketinin neden olduğu zararları ve hasarı ortadan kaldırmak için Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından alanda cansiperane çalışmalar ortaya koymaya çalıştık.  Yapılan çalışmalar neticesinde, 3 ilçede 220 hanenin zarar gördüğü tespit etmiştik. Afet mağduru ailelere hasar durumlarına göre, nakdi yardım, afetin meydana geldiği akşamın ertesi gününden itibaren yapılmış olması yaraları bir nebze de olsa sarmaya çalıştık. Ayrıca; ihtiyacı bulunan hanelere çeşitli ev eşyası ve ayni yardım yapıldı. Onların normal yaşamlarına devam etmeleri sağlandı.

SICAK ELİMİZİ UZATTIK

Afetin olduğu günden itibaren günlük yemek ihtiyaçları da dahil olmak üzere her türlü yardımın çiftçilere yapıldığını vurgulayan Türel, “Valiliğimiz 36 evin hasarlı olduğunu tespit etmişti. Talep eden tüm vatandaşlarımıza AFAT’tan aldığımız konteyner evlerimizi nakletmek suretiyle afetzedeleri açıkta bırakmadık ve başlarını sokabilecekleri bir mekanı da sağlamış olduk. Konteyner ihtiyacı kadar, zarar görmeyen ancak hortumdan etkilenen diğer evlerin hasar tamirinde kullanılmak üzere, inşaat malzemesi yardımında bulunduk. Ziyaret edilen ailelere, battaniye ve giyecek yardımları yapılmak suretiyle onlara belediyemizin hep sıcak elini uzatmaya çalıştık.” diye konuştu.

MİLLİ BİRLİK VURGUSU

Türkiye’nin zor günlerde milli birlik ve beraberliğini en güçlü şekilde gösterdiğini belirten Türel, şu ifadeleri kullandı; “İşte bugün bunu genelkurmayımızın, askerimizin, Mehmedimizin Afrin’de ortaya koyduğu mücadeleye bütün milletimizin adeta büyük bir destek vermesi ile görüyoruz. İnanınız geçen gün Şarampol’de yürüyorum, bir yaşlı teyzemiz yolumu çevirdi. Evladım ben günde 10 kazak örebiliyorum bunu Afrin’e nasıl gönderebilirim, bana yardım eder misin dedi. İşte biz bu örneklerle büyük bir milletiz. Burada yaşadığımız bu hortum afeti de bizim bir kez daha birbirimize kenetlenip zorlukları birlikte aşacağımızın en güzel teyidi oldu. Ben bu vesile ile Afrin’de vatanı uğruna canını kaybeden bütün şehitlerimizi ve bayrağımız adına tarih boyunca canını kaybeden bütün şehitlerimizi anıyor, onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına Allah’tan sabır niyaz ediyorum”

TARIMA DESTEK SÜRECEK

Büyükşehir Belediyesi olarak yaşamın her alanında çalıştıklarını aktaran Başkan Türel, şöyle konuştu; “Tarım sektörüne de destek veriyoruz, turizm sektörüne de destek veriyoruz. Turizmde erken rezervasyon kampanyasını Türkiye’de başlatıyoruz, Tarımda da bugün Kumluca’da hortumdan zarar gören vatandaşlarımıza sarı yapışkan diye bildiğimiz biyoteknik malzemelerimizin desteğini sağlayacağız. Bunun dışında başka desteklerimiz de söz konusu olacak. Özellikle sadece seralar için değil seraların dışında da özellikle narenciye bahçelerinde zarar gören vatandaşlarımıza da turunçgil unlu biti dağıtımını ücretsiz olarak yapacağız. Biz tarım sektörünü çok önemsiyoruz, eli nasırlı çiftçimizin üretimde maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz. Verimliliğini arttırmaya çalışıyoruz. Maliyetlerini düşürmek için Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait tüm kooperatiflerimizde güneş enerjisi santrallerinden elde ettiğimiz elektriği artık çiftçimize bedava kullandırıyoruz”

BÜYÜKŞEHİR HER YERDE

Çiftçilerin maliyetinin düşeceğini ve rekabet gücünü arttıracağını belirten Türel, “Mutlaka kapalı devre sulama sistemleriyle verimliliğin arttırılması lazım. Eskiden bu çalışmaları devlet su işleri yapardı. Belediyeler bu işlere çok dönüp bakmazdı. Şimdi yeni büyükşehir yasasıyla artık tarıma da destek verilmesi gereğinden hareketle ve bu sektöre de hizmet etmemizin önü açıldığı için şimdi artık kapalı devre sulama sistemlerini Antalya’da büyük bir hızla kuruyoruz. Bu bölgede de yapacağımız kapalı devre sulama sistemiyle çiftçimizin verimliliğini arttırıyoruz. Biz bir taraftan Beykonak’ta sahil projesi yapıyoruz ama diğer taraftan Karagöl yaylasının 30 yıllık içme suyu sorununu da çözüyoruz. Hem dağda varız, hem denizde varız, hem tarımda varız, hem turizmde varız. Yeter ki siz var olun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel fide ve tohum firmalarına destekleri için teşekkür plaketi verdi. Sonrasında çiftçilere fide ve sarı yapışkan malzeme dağıtımı gerçekleştirildi.