BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  GÜNCEL

Adrasan'ın kendiliğinden yeşerecek

Orman Bölge Müdürlüğü 28 Haziran'da çıkan yangın sonucu küle dönen Adrasan için açıklama yaptı ve bölgenin kendiliğinden yeşereceği belirtildi.

Abone ol

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı tatil bölgesi Adrasan'daki İnceboyun mevkisinde 28 Haziran günü çıkan orman yangını sonucu 125 hektar kızılçam ormanı zarar gördü, bölgedeki 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoran yandı.

Yangının ardından Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bölgede ağaçlandırma çalışmalarına başlandı.

‘15 BİN METREKÜP’ KIZILÇAM YANDI

Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilk etapta arazideki yanan ağaçların temizliği ile endüstriyel olarak kullanılabilecek olanların depolanması işlemleri yapılıyor. Bölgede 15 bin metreküp kızılcam ağacının yandığı tespit edilirken, bu yıl kasım ayı sonuna kadar arazinin tüm kesim işlemlerinin bitirilmesi hedefleniyor.

adrasan-ormaninda-yangin.jpeg

YERLEŞİM YERLERİYLE ORMAN ARASINA AĞAÇTAN ŞERİT ÇEKİLECEK


Bölgede Yangına Dayanıklı Ormanlar Projesi (YARDOP) de uygulanacak ve ormanın yerleşim yerleriyle olan birleşme noktalarına şeritler halinde meyveli ve yapraklı türlerden oluşan ağaçlar dikilecek. Harnup, fıstık çamı, servi ve incir gibi yangını durdurucu özelliğe sahip meyveli ürünler orman çevresine dikilirken, ormanda oluşabilecek yangının yerleşim yerleri ya da zirai alanlara yayılması engellenecek.

KIZILÇAM YENİDEN FİLİZLENECEK

Adrasan'da yanan araziyi yine yanmış ağaçların tohumları kurtaracak. Yanmış olsa bile yangın esnasında kendini kapatarak 3 seneye kadar yeniden fidan verebilme özelliğine sahip kızılçam kozalaklarının doğal olarak çimlenip yeniden filizlenmesi beklenecek. Doğal filizlenme gerçekleştikten sonra, arazide gençleştirme çalışması yapılacak. Aynı zamanda araziye yeni kızılçam fidanları dikilecek. Ağaçlandırma çalışmaları tamamlanan arazinin etrafı da tel çitle çevrilecek.