BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Adalet Bakanlığı'ndan flaş açıklama!

Adalet Bakanlığı, tepkilere neden olan düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı, tecavüzcülerin mağdurla resmi nikah yapmaları halinde dahi, mevcut yasal düzenlemeden yararlanamayacağını açıkladı.

Abone ol

Adalet Bakanlığı, tartışmalara neden olan düzenlemeden tecavüzcülerin kesinlikle yararlanamayacağını duyurdu. Açıklamada, düzenlemeden ailelerin gayri resmi evlendirdiği ancak Türk Medeni Kanunu'nun öngördüğü evlilik yaşına gelmediği için resmi nikah yapamamış olanların, resmi nikah ile evlenmeleri halinde yararlanabilecekleri belirtildi.

Adalet Bakanlığından, TBMM Genel Kurulunda görüşülen "Ceza Muhakemesi  Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın Geçici  1'inci maddesine eklenen fıkraya ilişkin açıklama yapıldı.

"TECAVÜZCÜLER YARARLANAMAYACAK"

Yeni yapılan yasal düzenlemeyle, cebir, tehdit, hile veya iradeyi sakatlayan başka bir nedenle cinsel istismar suçunu işleyenlerin (tecavüzcüler), bu düzenlemeden yararlanamayacağının ifade edildiği açıklamada, tecavüzcüye evlilik yoluyla cezadan kurtulma imkanının kesinlikle getirilmediğinin altı çizildi.

Açıklamada, düzenlemeyle ailelerin gayri resmi evlendirdiği ancak Türk Medeni Kanunu'nun öngördüğü evlilik yaşına gelmediği için resmi nikah yapamamış olanların resmi nikah ile evlenmeleri halinde, hakkında henüz hüküm verilmemişse hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verme imkanı getirildiğine işaret edildi.

Evliliğin zamanaşımı süresi içinde failin kusuruyla sona ermesi halinde hükmün açıklanmasının veya cezanın infazına kaldığı yerden devam edilmesinin öngörüldüğünün ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tecavüzcüye evlilik yoluyla cezadan kurtulma imkanı kesinlikle getirilmemektedir. Tecavüz suçunun failleri bu düzenleme kapsamı dışındadır. Düzenleme, failin mağdurla resmi nikahla evlenmesi şartıyla uygulanabilecektir. Ancak, tecavüzcüler, mağdurla evlense dahi bu düzenlemeden yararlanamayacaktır. Düzenleme geçici bir düzenlemedir. 16 Kasım 2016 tarihinden önce işlenmiş suçlar yönünden bir kereye mahsus olarak uygulanacaktır. Bu tarihten sonra bu suçu işleyenler, mağdurla evlenseler dahi ceza almaktan kurtulamayacaktır."
Cinsel istismarın, suç olmaktan çıkarılmadığı vurgulanan açıklamada, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan cinsel istismar suçu ve cezasının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynen uygulanmaya devam edileceği bildirildi.