BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Adalet Bakanı'ndan HSYK'ya yanıt!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın inceleme başlatılması için karar aldığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve operasyon emrini yerine getirmeyen Emniyet müdürü için izin vermeyeceğini açıkladı.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın inceleme başlatılması için karar aldığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve operasyon emrini yerine getirmeyen Emniyet müdürü için izin vermeyeceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bazı gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluştu. Bozdağ şu önemli mesajları verdi:

HSYK TEKLİFİ ANAYASA'YA UYGUN

* Ceza soruşturmalarının ve davalarının geçmişe dönük incelenmesi talimatı verdim.

* Kaç soruşturma açıldı, kaçı takipsizlikle sonuçlandı, kaç iddianame hazırlandı, ne kadarı beraat ile sonuçlandı, hepsine bakıyoruz.

* HSYK teklifi Anayasa'ya aykırı değil,159. Madde'ye uygundur

* HSYK konusunda Anayasa'yı değiştirmek de dahil daha iyisini yapmak için muhalefetle birlikte çalışabilir, işbirligi yapabiliriz. Buna üyeleri Meclis'in seçmesi yöntemi de dahil.

3 İSME SORUŞTURMA İZNİ YOK

* İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Vekili Oktay Erdoğan ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile ilgili soruşturma izni vermeyeceğim.

HSYK SORUŞTURMA KARARI ALMIŞTI

HSYK dün yaptığı toplantı sonunda 5 savcı ve İstanbul Emniyet müdürü için inceleme kararı verdi. HSYK'nın incelemeye aldığı savcılardan biri de Erdoğan'ın oğluna yönelik operasyon yapacakken dosyası elinden alınan Muammer Akkaş... Listedeki bir diğer isim ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı.

SAVCILAR NEYLE SUÇLANIYOR?

Zekeriya Öz : Usulsüz soruşturma yürütmek ve sponsorlu tatil yapmak.

Muammer Akkaş : Usülsüz soruşturma yürütmek

Turan Çolakkadı : Soruşturmayı engelleme ve karartmak iddiası

Terörden Sorumlu Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan : Soruşturmayı engellemek ve karartmakla suçlanıyor.

EMNİYET MÜDÜRÜ NİYE İNCELEMEYE ALINDI

HSYK kurulu Mummer Akkaş tarafından çıkartılan gözaltına listesinin uygulanmadığı iddialarını da değerlendirdi. 17 Aralık operasyonu sonrasında göreve getirilen İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok soruşturmayı karartmakla itham ediliyor. HSYK yeni emniyet müdürü için de inceleme kararı verdi.

BU İNCELEME NE ANLAMA GELİYOR?

3. Daire, hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını Kurul müfettişleri veya müfettiş yetkisine haiz kıdemli hakim veya savcı eliyle araştırma ve gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemleri için teklifte bulunuyor.

İNCELEME SONUCUNDA NE OLUR?

Hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturması sonucu hakkında karar vermek, disiplin veya suç soruşturma ve kovuşturması nedeniyle geçici yetkiyle yer değiştirmesine veya görevden uzaklaştırılmasına karar vermek, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar vermek ise HSYK İkinci Dairenin görevleri arasında yer alıyor.