BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.432,66
HABER /  GÜNCEL

Adalet Bakanı Balyoz kararını böyle yorumladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin Balyoz kararıyla ilgili, "Kararın oy birliğiyle verilmiş olması önemli. Çünkü bütün Yüksek...

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin Balyoz kararıyla ilgili, "Kararın oy birliğiyle verilmiş olması önemli. Çünkü bütün Yüksek Üyeler fikir birliği içinde olduğunu gösteriyor. Bundan sonraki süreçte tabii Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yeniden yargılama ihlal edilen hususlarda yapılacaktır" dedi.
Bakan Bozdağ, TBMM’de Adalet Komisyonu toplantısı öncesi Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davası kararını değerlendirdi. Bakan Bozdağ, yeniden yargılama ile ilgili değerlendirmeler yaptıklarını hatırlatarak, "Yasal düzenleme ile o meselenin sağlıklı bir çözümü gözükmüyor. Çünkü yasal düzenleme yaptığınızda ortaya çıkacak sonuçları öngörme imkanınız yok. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru üzerine vereceği karar en sağlıklı çözümdür’ diye açıklamada bulunmuştuk. Anayasa Mahkemesi bu konuda başvuru üzerine ’hak ihlaline ve hak ihlalinin yapıldığı konularda yeniden yargılama’ karar verdi. Karar hayırlı olsun. Zira Anayasa’nın öngördüğü süreçler işletildi ve Mahkeme oy birliğiyle karar verdi. Kararın oy birliğiyle verilmiş olması önemli. Çünkü bütün Yüksek üyeler fikir birliği içinde olduğunu gösteriyor. Bundan sonraki süreçte tabi Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda, yeniden yargılama ihlal edilen hususlarda yapılacaktır" dedi.

“MAHKEMENİN YAPTIĞI DEĞERLENDİRME USULE DAİR…”
Anayasa Mahkemesi’nin esas hakkında karar vermediğini belirten Bozdağ, "Burada ’bir darbe vardır, yoktur’ şeklinde bir değerlendirme yapmadı. Mahkemenin yaptığı değerlendirme usule dair bazı itirazların yargılama süreçlerinde ilk derece mahkemesi tarafından yeterince dikkate alınmadığı değerlendirilmediği hususunu içeriyor" ifadelerini kullandı.
Mahkemenin kısa kararla tahliye kararı vermesine ilişkin olarak Bozdağ, "Gerekçeli karar son derece önemli. Hangi gerekçelerle, hangi hususlardaki usullerde uygunsuzluk olduğunu gerekçeli kararda öğreneceğiz. Yeniden yargılama ’hangi konularda yapılacak’ bunlarda gerekçeli kararla birlikte ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.
’Yargılamanın tekrardan yapılıp yapılmayacağı’ konusunda ise Bozdağ, hak ihlalinin yapılması konusunda yeniden yargılama yapılacağını ifade ederek, "Hususlar ’nerelere ulaşıyor, ne kadar davanın seyrini etkiliyor’ onu da ilk derece mahkemesi tayin ve takdir edecek" diye konuştu.
(İHA)