BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Ada geriliminde Çin'i üzecek belgeler

ABD'nin 1971 yılında hazırladığı bir raporda Tokyo'nun adalarla ilgili duruşunun daha inandırıcı olduğunu belirttiği ortaya çıktı.

Abone ol

George Washington Üniversitesi Milli Güvenlik Arşivleri'nden yeni yayımlanan belgede, "Japonya'nın Senkaku'ya ilişkin duruşu daha inandırıcı. İddialarını kanıtlama yükü Çinlilere düşüyor" denildi.

Adaların çevresinde doğal kaynaklar bulunması nedeniyle Japonya, Çin ve Tayvan arasında ihtilaf çıktığına işaret edildi. Raporda, "Petrol bulunmasaydı adalar bilinmezliğe düşerdi" ifadeleri yer aldı. Raporda yer alan bir bilgide de Çin'in 1966 yılında yayımladığı belgede Senkaku adalarının ülke topraklarının dışında gösterildiği belirtildi. Raporda, "Bu harita, Senkaku adalarının Çin'in ülke sınırları dışında yer aldığını kesinlikle gösteriyor" denildi.

Ayrıca adalar üzerinde hak iddia eden Tayvan'ın haritalarında da adaların ülke sınırları içinde olmadığının işaret edildiği belirtildi. Japonya'nın güneyindeki Okinawa takımadalarının güneybatısında, Tayvan'ın kuzeyinde ve Çin'in doğusunda yer alan adalar, stratejik deniz yollarının üzerinde bulunuyor. Ayrıca balıkçılık ve doğal kaynaklar açısından zengin bir bölgede yer alıyor.

Bu arada, Japonya'nın adaları kamulaştırmasının ardından Çin'in tepkisi de sürüyor. Çin'de Japon ürünlerine yönelik boykot yayılıyor. Ülkede Japon arabalarına olan ilgi düştü. Ayrıca Japon eczacılık şirketleri, Çin'den iade edilen ürünlerde büyük bir artış yaşandığını belirtti.