BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,94
HABER /  GÜNCEL

Açılımın asıl muhatapları ne dedi?

Açılım muhatabı sokaktaki insan ne diyor? Diyarbakır sokaklarında vatandaş soruna hangi gözle bakıyor?

Abone ol

Güneydoğu'da halk açılımı nasıl algılıyor? ATV Haber Diyarbakır sokaklarında Kürt sorununu sordu.

Sokaktaki insan sorunun siyasi olduğunu hatta ekonominin geri planda olduğunu itiraf ediyor.. Bölge halkı temkinli bir iyimserlik içinde.. İşte o görüşler..

-Temel sorun siyasi sorundur. Siyasi sorun çözülmedikçe ekonomi sorunu hiç bir zaman çözülmez. Çünkü siyasi sorunun yoğun olduğu bölgelerde kimse yatırım da yapmaz. Hiç bir iş adamı gelip Diyarbakır'da yatırım yapmaz. Gerçekte bu son 30 yıllık süreçte bölgede çok anneler ağladı.

-Çok eyidir. Bize barış getiriyor, özgürlük getiriyor, her şeyi bize getiriyor. Biz seviniyoruz. Vallahi inşallah her şey bitiyor. Güzel yaşamak istiyoruz. Biz de İstanbullular gibi burada yaşamak istiyoruz.

-DTP eğer Meclis'te legal parti görülmese Kürt açılımı bence başarısız olur. Kürt açılımı yaptıkları zaman hem Kürt hem Türk desteklemesi lazım.

-İşsizlik var ama önce barış. Biz zaten işsizliğe alışmış. 25-30 yıldı işsisiz.  İş yok zaten. Herkes kendi ekmeğine çalışıyor. Akşam sen evine gittin mi 1 ekmek götürdün mü o yeter sana..

-Bence çok geç kalınmış bir açılımdır. 21. yüzyılda hala devletin içinde etnik olarak farklı bir halkın haklarını verelim mi vermeyelim demek çok ayıp bir şey.. Sadece Avrupa Birliği normlarında demokrasi istiyoruz.

-Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan'ın demeçleri bizleri birazcık umutlandırdı. İlk defa Türrkiye'de normal döneme girmiş oluyoruz. Normalleşmenin sinyalleri alınmaya başladı.

-Bugüne kadar parti olarak kişi olarak Kürt zsorunu ile ilgil çok güzel şeyler söyledi. Ama hiçbiri gerçekleşmedi. İşin doğrusu AK Parti döneminde ve Cumhurbaşkanı Gül'ün getirdiği değerlendirmeyle çok daha fazla umutluyuz.