BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Aborijin intiharları kaygı yaratıyor

Avustralya'da yerli toplumun gençlerinde görülen intihar vakalarının artması karşısında, psikolojik destek ve eğitimi artırmaya yönelik acil fonlar devreye sokuldu.

Abone ol

Avustralya hükümeti, ülkenin ücra bölgelerinden Kimberley'deki yerli Aborijin toplumunda, intihar vakalarının artması karşısında acil önlemleri devreye sokmaya hazırlanıyor.

Canberra'daki federal hükümet, son dönemde görülen intihar vakalarının "endişe yarattığını" bildirdi ve bu sorunla mücadele için hazırlanan acil bir fona onay verdi.

Bu fonun, yerli toplumuna psikolojik destek sağlanmasının yanı sıra eğitim ve staj imkanlarını da artırması umuluyor.

Hükümet verilerine göre Aborijin toplumundaki gençler, yerli olmayan yaşıtlarının dört katı daha fazla intihara meyilli.

Bu konu, Temmuz ayında yapılması planlanan ve siyasetçileri, sosyal hizmet çalışanlarını ve Aborijin toplumunun önde gelenlerini bir araya getirecek özel bir zirvede tartışılacak.

Batı Avustralya'daki Kimberley bölgesinde bir dizi intiharın yanı sıra çok sayıda kendine zarar verme vakası bulunuyor.

Aralık ayının sonlarından bu yana haftada ortalama bir kişinin kendini canını aldığı belirtiliyor.

Aşiret liderleri yerli toplumunun karşı karşıya olduğu sorunlarla başedecek gücü kalmadığı ve bu tür olayların bir tür "yardım çığlığı" olduğunu söylüyor.

Çorak arazi

Kurbanların bir çoğu 30 yaşının altında ve intihar sebepleri ise tam olarak bilinmiyor.

Depresyon tedavisi için doktora başvuran ya da başkalarından yardım isteyenlerin sayısı pek fazla değil.

Uyuşturucu maddelerin, alkolün suiistimali, kültür karmaşası, kendine saygının kaybı ya da bıkkınlık gibi faktörlerin etkisi olduğu düşünülüyor.

Kimberley bölgesindeki genç Aborijinler arasında işsizlik yaygın.

Burası, ABD'deki California eyaleti kadar geniş bir alanı kaplıyor; kayalık dağlarla çevrili, kuru otlakların olduğu bu bölgede iş imkanı da bir hayli kıt.