BIST 10.175
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.396,39
HABER /  DÜNYA

ABli Bakanlar Türkiyede anlaşamadı

Brüksel'de bir araya gelen AB dışişleri bakanları uzlaşma sağlayamayınca imzaları yarına erteledi.

Abone ol

AB'nin 10-11 Aralık'taki zirvesine sunulacak genişleme kararlarını görüşmek için Brüksel'de bir araya gelen AB dışişleri bakanları uzlaşma sağlayamayınca imzaları yarına erteledi.

Diğer aday ve potansiyel aday ülkelerle birlikte Türkiye hakkındaki kararları görüşmek üzere toplanan AB'li bakanlar, üyelik müzakerelerine başlamak için AB'den tarih bekleyen Makedonya'ya isim anlaşmazlığı nedeniyle engel çıkaran Yunanistan'ı ikna edemeyince de tartışmayı yarına erteledi.

Bugünkü olağan toplantıda Türkiye konusuna hiç girmeyen AB dışişleri bakanları, normalde AB'nin küresel rolünü tartışmaya ayırdıkları akşam yemeğinde ve yarınki toplantılarında Türkiye'ye ilişkin kararları almaya çalışacak.

AB dönem başkanı İsveç'in üye ülkelere sunduğu son taslakta, limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmaması nedeniyle Türkiye'ye yeni yaptırım öngörülmezken Türkiye'den limanlar konusunda "daha fazla geciktirmeden ilerleme beklendiği" ifade ediliyor.

Bu haliyle taslağı yetersiz bulan Rum kesimi ise limanlar meselesinde Türkiye'ye yeni yaptırım uygulanmasını, yeni bir tarih verilmesini ve AB Komisyonu'nun yeni değerlendirme hazırlamakla görevlendirilmesini talep ediyor.

Bu taleplere şiddetle karşı çıkan Türkiye ise KKTC'ye izolasyonların kaldırılması taahhüdünü yerine getirmeyen AB'nin, Türkiye'nin katılım müzakerelerine yönelik yeni bir yaptırıma başvurmasını kabul etmeyeceğini Brüksel'e iletti.

Bu arada, AB kararlarının beklentilerini karşılamaması halinde Rum kesiminin, Türkiye'nin katılım müzakerelerinde tek yanlı engellemelere başvuracağı öne sürülüyor.

Rumların bu kapsamda 15'inci fasıl olan enerji, 23'üncü fasıl olan yargı ve temel haklar, 24'üncü fasıl olan adalet özgürlük ve güvenlik, 26'ncı fasıl olan eğitim ve kültür ile 31'inci fasıl olan dış, güvenlik ve savunma politikalarını tıkayabilecekleri ya da 21 Aralık'ta açılması öngörülen çevre faslını erteletme eğilimine girebilecekleri ifade ediliyor.